Rektörümüzün İstiklal Marşı’nın Kabulü ile İlgili Mesajı

12 Mart 1921 İstiklal Marşı’nın kabulünün 100’üncü yıldönümü nedeniyle Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, bir anma mesajı yayımladı.

Rektörümüz mesajında şu sözlere yer verdi: “İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin dönemlerinde Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı İstiklal Marşı’mız, milli ve manevi değerlerimizi en güzel şekilde ifade eden, halkımızın vicdanının sesi olmuştur. Üzerinden 100 yıl geçmesine rağmen bizlerde bıraktığı etkiyi zerre kaybetmeyen marşımızın yazarı Akif’in kaleme aldığı eserleri, fikirleri, örnek kişiliği ve mütevazı hayatı dün olduğu gibi bugünümüzü de aydınlatmaya devam etmektedir. Ayrıca o günlerde yaşananların bugünle nasıl benzerlikler gösterdiği de aşikârdır. 100 yıl önceki oyunların, yaklaşımların hâlâ nasıl da devam ettiği son derece ibret vericidir. Bağımsızlığını kendisine ülkü edinen halkımız, tüm bu oyunlara ve yaklaşımlara cevabını en baştan vermiştir. Milli şairimiz Mehmet Akif, ‘Allah, bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ sözleriyle, İstiklal mücadelemizde ödenen bedellerin ne kadar büyük olduğunu dile getirmiştir.

İstiklal Marşı’mızın 100’üncü yılında bir sevindirici gelişme yaşandı. TBMM Başkanımız Sayın Prof. Dr. Mustafa Şentop başkanlığında ve Meclis’te temsil edilen 5 siyasi partinin de imzasıyla sunulan ortak önergeyle gerçekleştirilen oylamada 2021 yılının ‘İstiklal Marşı Yılı’ olmasının kabul edildiğini öğrendik. Böylelikle 2021 yılının İstiklal Marşı’nın Kabul Edildiği Günü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Hakkında Kanun’a geçici madde eklenmesini içeren düzenlemenin, kanun teklifine eklenmesi kabul edildi. Söz konusu karar bizler için gurur verici bir gelişme olmuştur. 2021 yılı, İstiklal Marşı’mızın bizlerde yaşattığı duyguyu ve şanlı tarihimizi gururla yâd edeceğimiz bir yıl olacaktır. Bu anlamlı gelişmede emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum.

Tüm bu duygu ve düşüncelerle birlikte İstiklal Marşımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabulünün 100’üncü yıl dönümünü en kalbi duygularımla kutluyor, bütün İstiklal kahramanlarımızı ve tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla anıyorum.”