Mağdur Çocuklara Yönelik Güncel Uygulamalar

Mağdur Çocuklara Yönelik Güncel Uygulamalar

20 Kasım “Dünya Çocuk Hakları Günü” olması dolayısıyla Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü tarafından “Mağdur Çocuklara Yönelik Güncel Uygulamalar” başlıklı bir etkinlik gerçekleştirildi.

Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen panele Trabzon Barosu’ndan Avukat Berrak Pınar Alioğlu konuşmacı olarak katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü Bölüm başkanı Dr. Öğr. Üyesi Esra Karapınar Kocağ konuşmasında; “Çocukları korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek için 20 Kasım 1989 tarihinde Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından Çocuk Haklarına Dair Sözleşme imzalanmış ve o tarihten günümüze 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü olarak ilan edilmiştir. Çocuk hakları hem kanunen hem de ahlaki olarak dünya üzerindeki tüm çocukların doğuştan sahip olduğu eğitim, sağlık, barınma, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma gibi hakların hepsini birden kapsayan evrensel bir kavramdır. Bu kapsamda Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü olarak Kasım ayı etkinliklerimizi çocuk temalı yapmak istedik” sözlerine yer verdi.

 Mağdur Çocuklara Yönelik Güncel Uygulamalar başlıklı etkinliğe konuşmacı olarak katılan Trabzon Barosu’ndan Avukat Berrak Pınar Alioğlu gerçekleştirdiği sunumunda Çocuk Adalet Sisteminde Yeni Birimler, Adli Hizmet ve Mağdur Dairesi Başkanlığı, Çocuk İzlem Merkezleri (ÇİM), Çocuk Görüşme Merkezleri, Çocuk Adalet Merkezleri (ÇAM) ve Adli Görüşme Odaları hakkında bilgilendirmeler yaptı.

Ülkemizde 59 ilde 62 Çocuk İzlem Merkezi olduğu bilgisini paylaşan Avukat Alioğlu; “Çocuk Adalet Merkezi uygulaması ile çocuk ağır ceza mahkemesi, çocuk mahkemesi, Cumhuriyet başsavcılığı çocuk bürosu ve adli destek ve mağdur hizmetleri müdürlüklerinin bir arada yapılandırılması suretiyle çocuklara yönelik tüm adli işlemlerin bu merkezde çocuk dostu usuller uygulanarak yerine getirilmesi amaçlanmaktadır. Çocuk Adalet Merkezinde ayrıca çocuk polisi, adli tıp uzmanı, aile ve sosyal hizmetler görevlisinin yanı sıra baroya, hukuk kliniği uygulaması için hukuk fakültesine ve psiko-sosyal destek kliniği uygulaması için de psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, sosyal hizmet gibi bölümlere yer ayrılması sağlanarak paydaş kurumların çocuklara bütüncül hizmet sunumu hedeflenmektedir” açıklamasında bulundu.
Etkinlik, katılımcılardan gelen soruların cevaplandırılmasıyla beraber sona erdi. Etkinlik sonunda Sosyal Hizmet ve Danışmanlık Bölümü tarafından etkinliğe katkılarından dolayı Trabzon Barosu’ndan Avukat Berrak Pınar Alioğlu’na teşekkür belgesi takdim edildi.

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nü kutlayan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek gerçekleştirilen etkinlik hakkında şunları söyledi: “Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından 20 Kasım 1989 tarihinde kabul edilen Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, küresel ölçekte en yaygın onaylanan insan hakları sözleşmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz çocuklarımızın sağlıklı bir birey olarak yetişmesi ülke olarak en çok üzerinde durmamız gereken konu olmalıdır. Ulusal ve uluslararası alanda çocukları korumaya yönelik gerek sözleşmeler aracılığıyla gerekse de fiili boyutta çalışmaların yapıldığını görmekteyiz. Ne yazık ki bu hak alanına yönelik büyük ilerlemelere rağmen, milyonlarca çocuğun halen temel haklarından yoksun yaşadığını görüyoruz. Çocuk haklarına yönelik ihlaller veya ihmaller yalnızca gelişmemiş ülkelerde değil gelişmekte olan ülkelerde de yaşanan bir sorun alanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bunlara yönelik farkındalık ve bilgilendirme çalışmalarının yapılması alınacak önlemlere büyük katkı sunacağına inanıyoruz. Bu vesileyle çocuk haklarının durumunun ortaya konulması, ihmal ve ihlallere karşı alınan veya alınabilecek tedbirlerin belirlenmesi kapsamında farkındalığın artırılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliğe katkı sunan herkese teşekkür ediyorum.”
  • Gösterim 738
  • Toplam 3