İsviçreli Müsteşar’dan Rektörümüze Ziyaret

İsviçre Ekonomi ve Kültürel İşler Müsteşarı Ariane Tınner ve tercümanı Nagehan Şen Yazar kadına yönelik şiddetin önüne geçmek ve Toplumsal Gelişme için Kadın Gençlik ve Engelli Derneği çatısı altında yürütülen “Kadın hakları, kadına yönelik şiddet, kadın girişimciliği” temalı projenin onaylanması ile Dernek başkanı Burak Yurtışığı öncülüğünde Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’i ziyaret ettiler.

Rektörlük makamında gerçekleştirilen ziyarette Dernek Başkanı Burak Yurtışığı, Dernek Başkan Vekili Doç. Dr. Rıdvan Şahin, Başkan Yardımcısı Yasin Demir, Dernek Genel Sekreteri Öğr. Gör. Özgür Palancı, Kadına Şiddet Komisyon Başkanı Esra Kuas, Araştırma Görevlisi Gökçe Pınar Aksoy katıldı. Dernek hakkında bilgiler verildiği ziyarette Aile ve Sosyal Hizmetler bünyesinde şiddete uğramış, devlete sığınmış, dezavantajlı gruptaki kadınlara insan hakları, temel hukuk eğitimi, kadına yönelik şiddet, kadın hakları ulusal ve uluslararası kadın hakları, kadına yönelik kişisel gelişim alanında eğitimlerin verilmesinin amaçlandığı vurgulandı.

Gerçekleştirilen ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre kadın ölümlerinin ilk on nedeni arasında kadına şiddet vardır. Ne yazık ki eşi tarafından şiddete maruz kalan kadınlarımızın haberlerini her gün bir şekilde duyuyor ve üzülerek okuyoruz.  Özellikle de kadınlarımız şiddeti en güvendikleri kişilerden, aile bireylerinden görüyor.  Kadına yönelik şiddeti sadece bir kadın meselesi olarak görmemeli, bir aile, bir toplum, hatta bir medeniyet meselesi olarak görülmeliyiz. Bu amaçla da kadınlarımızın desteklenmesi, kendi işlerini kurarak sosyal ve ekonomik açıdan hayata tutunmaları amacıyla oluşturulan derneğimizin büyük kısa sürede büyük yol aldığını görüyoruz. Üniversite olarak eğitim çatımız altında özellikle de kadın ve dezavantajlı gruptaki bireylerimize önem veriyor, çalışmalarımızı bu yönde sürdürüyoruz. Öğrendiğimiz kadarıyla Projenin faaliyet gösterdiği zaman aralığında toplam 60 kadına hizmet verildi. Projenin çalışmasını yerinde görmek üzere Gümüşhane ilimize gelen ve bizleri ziyaret eden İsviçre Ekonomi ve Kültürel İşler Müsteşarı Sayın Ariane Tınner hanımefendi ve beraberindeki heyete bu anlamlı ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Ziyaret, Rektörümüz tarafından İsviçre Ekonomi ve Kültürel İşler Müsteşarı Sayın Ariane Tınner’e hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekimiyle birlikte sona erdi.

20 kadına eğitimler verilip bilgilendirme ve bilinçlendirilmesi sağlanan proje kapsamında uzman eğitimciler tarafından 20 kadına girişimcilik, pazarlama, ticaret gibi eğitimler verildi. Kadınların kendi işlerini kurarak sosyal ve ekonomik açıdan hayata tutunmaları sağlandı. Kadın haklarıyla ilgili 200 kitapçık basılarak kadınlara dağıtılmış olup projenin yaygınlaştırılması amaçlandı. Projenin faaliyet gösterdiği zaman aralığında toplam 60 kadına hizmet verdi.

Program sonunda plaketler takdim edildi.

Turizm Fakültesi Dekan yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık tarafından yöresel tatların olduğu sofrada misafirlere şehrin gastronomisi anlatıldı. Sosyal program çerçevesinde de İsmail Çalık tarafından ilin tarihi, turistik özellikleri ve gastronomi kültürü ile ilgili bilgiler verildi.  Gümüşhane ilinin tarihi ve kültürel yerleri gezdirildi.  Süleymaniye Mahallesi (Eski Gümüşhane), Karaca Mağarası ve Torul Cam Teras’a ziyaretler gerçekleştirildi.