Gelenekten Geleceğe Köprü: Ayazma Şenliklerini Küresel Festivale Dönüştürme Vizyonu

Gelenekten Geleceğe Köprü: Ayazma Şenliklerini Küresel Festivale Dönüştürme Vizyonu

Baharın gelişini müjdeleyen geleneksel Ayazma Şenlikleri, Torul İlçemize bağlı İnkılap ve Dedeli köylerinin sınırları içerisinde yer alan Aktaş mevkiinde coşkuyla gerçekleştirildi. “Gümüşhane’nin Pamukkalesi” olarak anılan bu eşsiz doğal alandaki Ayazma Taşı, yüzyıllardır süregelen bu geleneğe bir kez daha ev sahipliği yaptı.

Programa Rektörümüz Prof. Dr. Oktay Yıldız’ın yanı sıra Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer, Torul Kaymakamı Muhammet Kılıçaslan, İl Genel Meclisi Başkanı Eşref Balki, Milliyetçi Hareket Partisi Gümüşhane İl Başkanı Mete Kaya, il genel meclisi üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaşımız katıldı. Ayrıca üniversitemizden 20’si Türk, 15’i uluslararası olmak üzere 35 öğrencimiz şenlikte aktif rol alarak, etkinliğe kültürel paylaşım ve gönüllü destek sağladı. 

İkisu-Tersun-Artabel Vadisi Köyleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Cengiz Günday, 22 köy derneğinin ortak emeğiyle hazırlanan organizasyonda yaptığı açılış konuşmasında, Ayazma’nın şifasına inanılan kutsal bir su kaynağı olduğuna dikkat çekerek, “Dernek olarak köklü geleneklerimizi nesilden nesile aktarmak ve vadimizin doğal-kültürel zenginliklerini tanıtmak için bu etkinlikleri kararlılıkla sürdüreceğiz” dedi. 

Rektörümüz Prof. Dr. Oktay Yıldız yaptığı konuşmada “Henüz bir aylık rektörüm. Rektörlüğümün ilk haftasında ilk proje olarak sunmuş olduğum çalışmalardan bir tanesi Ayazma Şenlikleri'nin uluslararası düzeyde bir organizasyona ev sahipliği yapması oldu. İlk hafta üniversitemizdeki İletişim ve Turizm Fakültesindeki hocalarımızı bu anlamda görevlendirip, bu etkinliğin dünyadaki örneklerini gösteren bir çalışma yaptırdım. Biz bugün burada Ayazma'yı sadece bir şenlik olarak, halk oyunları gösterisi veya yöresel ürünlerin yenildiği, içildiği bir yer olarak görmüyoruz aslında. Biz bu etkinliği sahiplenmeyi istiyoruz.  İtalya'da, Fransa'da, Japonya'da bu ve benzeri etkinliklerin fazlaca örneği var. Bugün Arap turistler buraya niye gelmiyor, diye serzenişte bulunuyoruz. İşte tam da bu noktada bu tür etkinliklerin turizme katkı sağlamasını amaçlıyoruz. Buraya gelecek olan turistlerin vakit geçirebilecekleri alanlar oluşturmayı hedefliyoruz. Ancak böylece Ayazma'yı bir marka haline getirebiliriz. Ayrıca biz üniversite olarak sadece bilimsel çalışmalarla adından söz ettiren bir kurum değil, aynı zamanda var olduğu bölgenin sosyo-kültürel ve ekonomik alanlarında kaldıraç görevi üstlenmeyi kendine şiar edinen bir kurum olma bilinciyle hareket ediyoruz. Her anlamda şehirle bütünleşmeyi, onun derdiyle hemhal olmayı istiyoruz. Bunun için Ayazma şenliklerinin canlandırılması için ne yapılması gerekiyorsa, biz yapmaya hazırız.” ifadelerine yer verdi. 

Gümüşhane Belediye Başkanı Vedat Soner Başer de Ayazma’nın çocukluk anılarında özel bir yeri olduğunu dile getirerek, kaybolmaya yüz tutan kültürel değerlerin canlandırılmasında dernek yönetiminin rolüne teşekkür etti. 

Torul Kaymakamı Muhammet Kılıçaslan, Artabel Gölleri Tabiat Parkı ile bağlantılı eşsiz coğrafyanın tanıtımına katkı sunan şenliğin ilk yılında bazı eksiklikler olabileceğini, ancak kamu kurumlarının iş birliğiyle etkinliğin her yıl daha nitelikli biçimde geliştirileceğini belirtti. 

Konuşmaların ardından yerel sanatçıların konserleri, horon ve halay gösterileriyle renklenen Ayazma Şenlikleri, gün boyu süren coşkunun ardından sona erdi. Üniversitemiz, bölgenin turizm potansiyelini yükselten bu tür kültürel etkinliklere bilimsel ve kurumsal katkı sunmaya devam edecektir. 
  • Gösterim 180
  • Toplam 7