Gastronomi Söyleşileri Gerçekleştirildi

Gastronomi Söyleşileri Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü tarafından “Gastronomi Söyleşileri” gerçekleştirildi.
Çevrim içi olarak gerçekleştirilen söyleşiye Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seden Doğan konuk oldu.
Otomasyon ve yapay zekâ sistemlerinin gastronomi ve yiyecek-içecek işletmeciliğine etkisinin konuşulduğu söyleşi programının moderatörlüğünü Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Eray Polat yaptı. Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya, Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İsmail Çalık, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Savaş Evren, bölüm öğretim elemanları ve öğrencilerinin yanı sıra Sosyal Bilimler MYO Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölümü ve Şiran Mustafa Beyaz MYO Aşçılık bölümü öğrencileri katıldı.
Gerçekleştirilen “Otomasyon ve Yapay Zekanın Gastronomi ve Yiyecek-İçecek İşletmeciliğine Etkisi” başlıklı söyleşide Doç. Dr. Seden Doğan; otomasyon ve yapay zeka kavramlarına değindikten sonra otomasyon ve yapay zeka sistemlerinin yiyecek-içecek işletmelerinde nasıl kullanılabileceğine açıklık getirdi. Restoran, bar ve kafelerde hem yemek pişirme veya içecek hazırlama hem de servis kısımlarında önemli kullanım alanı bulmaya başlayan bu sistemlere dair uygulamadan örnekler veren Doç. Dr. Doğan, bunlara ek olarak bu sistemlerin günümüzde sahip olduğu avantaj ve dezavantajlara değindi. Doç. Dr. Doğan, bu kapsamda gelecekte pratikte neler yapılabileceğine ilişkin önerilerini sıraladı.
 
Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Seden Doğan’ın sunumunun ardından çevrim içi gerçekleştirilen söyleşi programı, katılımcılardan gelen sorular ve iyi dilek temennileri ile son buldu.
İçinde bulunduğumuz dijital çağda teknolojinin her alanda kendisini gösterdiğini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Teknolojik gelişim hızla her sektörde olduğu gastronomi alanında da kendisini gösteriyor. Özellikle enerji tasarrufu, standardizasyon, ürün kalitesi, daha az malzeme tüketimi, daha az işgücü gereksinimi, mutfakta daha az alan ihtiyacı, gelecek yoğun talepleri karşılayabilme kapasitesi gibi çok önemli unsurları barındıran yapay zekaya sahip olan yeni nesil konveksiyonel ürünler hem işletme sahiplerini hem kullanıcıları hem de müşterilerin vazgeçilmezi olabilmektedir. Tüm bu gelişmelerle beraber bu ürünlerin kullanımı, işletilmesi de ayrıca bilgi ve deneyim gerektirmektedir. Bu amaçla da Üniversitemiz Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümü tarafından gerçekleştirilen ‘Otomasyon ve Yapay Zekanın Gastronomi ve Yiyecek-İçecek İşletmeciliğine Etkisi’ başlıklı söyleşi programının öğrencilerimize deneyim sağladığına inanıyorum. Programın gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkesi kutluyor, konuk katılımcımız Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyesi Sayın Doç. Dr. Seden Doğan’a da kıymetli sunumundan dolayı da teşekkür ediyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.