En Çok Okuyana Ödül Verildi

En Çok Okuyana Ödül Verildi

58’inci Kütüphaneler Haftası Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen bir etkinlikle kutlandı.

Üniversitemiz Merkez Kütüphanesi Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi Bilgi Merkezi ve Şehir Arşivi salonunda gerçekleştirilen etkinlikte Kütüphanemizden en çok kitap okuyan öğrencilere çeşitli ödüller verildi.

Bu yıl “Kütüphanede Hayat Var” temasıyla kutlanan haftada, kütüphanelerden yararlanma bilincinin yerleşmesi adına duyarlılık sağlamayı hedefledikleri bilgisini paylaşan Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Dursun Yücel, etkinliğin açılış konuşmasında şunları söyledi: “1964 yılından itibaren Türk Kütüphaneciler Derneği’nin başlattığı ve Mart ayının son pazartesi günü ile başlayan haftayı Kütüphaneler Haftası olarak kutlanması geleneği 58 yıldır devam etmektedir. İnsanlığın bilim, düşünce ve sanat birikimini nesilden nesile aktaran, bilgiye erişimi her düzeyde kolaylaştıran ve yaygınlaştıran kütüphanelerin; eğitim-öğretimin ve akademik çalışmaların gelişmesine katkısı yadsınamaz. Özellikle öğrencilerin dersten çıktıktan sonra en çok uğrak yeri olması gerektiğini düşündüğümüz kütüphaneler, her bakımdan konforlu zaman geçirmek isteyenler için uygun mekânlardır.  2017 yılı itibariyle hizmet vermeye başlayan 4500 metrekare kapalı alana sahip dört katlı yeni kütüphane binamızda, 115 bini basılı kâğıt ortamında olmak üzere yaklaşık 380.000 esere ve milyonlarca makaleye erişmek mümkündür. 650 kişilik oturma kapasitesi 12 adet bireysel çalışma odası, 6 adet grup çalışma odası, 7 salonla eğitim öğretim döneminde günlük ortalama 500 kişilik ziyaretçiye hizmet vermektedir. Bu sayı sınav dönemlerinde 1800 kişiye kadar yükselmektedir. İçeresinde bulunduğumuz Ahmet Ziyauddin Gümüşhanevi Bilgi Merkezi ve Şehir Arşivi’nde devlet arşivlerinden derlenmiş Gümüşhane ile ilgili 21.000 Osmanlıca belge, Gümüşhane salnameleri ve makaleler, elektronik ortamda okuyucularımızın hizmetine sunulmuştur. Ayrıca Gümüşhaneli şair ve yazarların eserleri ve Gümüşhane ile ilgili eserler derlenmektedir. Daire Başkanlığımız tarafından ilçelerimizde bulunan Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarının kütüphane salonlarına hemen her alanda basılmış eserler satın alınarak kataloglanmak suretiyle teslim edilmektedir. Yıllık ortalama 20 bin civarında olan ödünç kitap sayımız, pandemi döneminde düşüş göstermiştir. Buna rağmen 2021 yılının Ekim ayında başlayan yüz yüze eğitimle birlikte yılsonuna kadarki yaklaşık üç aylık sürede 7.890 adet eser kütüphanemizden ödünç verilmiştir. 2021 yılında kütüphanemizden en çok ödünç eser alan ilk on kişiyi kitap okumak suretiyle eğitimlerine, kişisel gelişimlerine katkıları nedeniyle ödüllendirmek istedik. Ödül olarak da çeşitli yazarların eserlerinden derlenen kitap demeti hazırlanmıştır. Bu vesileyle de kütüphanemize ve gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize katılım ve katkılarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Halil İbrahim Zeybek ve beraberindeki heyete, çalışma arkadaşlarımız adına şükranlarımı sunuyorum.”

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şu açıklamalarda bulundu: “Malumumuz her çağ bir kez yaşanıyor ve yaşandıktan sonra bir daha geri dönüş olmuyor. Yapabileceklerimiz sınırlı olduğu için insanın hayatta ne yaparsa hakkını vererek yapması lazım. Çağınızın, yaşınızın hakkını verebilmeniz açısından da çok okumamız önemlidir. Tabi okumayla ilgili istatistikler çok kötü biliyorsunuz. Her yıl dünya ve ülkemiz için eğilim araştırmaları yapılır. Bu araştırmalara göre maalesef kitap bizim ihtiyaç listemizin 230’uncu sıralarında yer almaktadır. 6-7 saat televizyon izleme, 3-4 saat internete bağımlılığımız varken, okumaya ayırdığımız süre sadece 1 dakika olarak karşımıza çıkmaktadır. Gün içerisinde en çok vakit ayırmamız gereken faaliyet, okuma alışkanlığıdır. Ama istatistikler maalesef ki çok kötü. İngiltere, Fransa, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin en önemli özelliklerinden bir tanesi, çok okumalarıdır. Okuma sıralamalarında ilk sırada yer alırlar. Ülke ve millet olarak birtakım hedeflerimiz var. Biz bölgesel güç odağı olmaktan, küresel güç odağı olmaya aday bir ülkeyiz. Son dönemdeki bütün bu gelişmeler de bu adaylığımızı destekliyor. Ama bu hedeflere ulaşmanın asıl mimarları siz değerli gençlerimiz olacaksınız. Bu hedeflere de daha çok okuyarak, okuduğunu sorgulayarak ulaşacaksınız. Gümüşhane gibi orta ölçekli bir ilimizde bulunan kütüphanemiz birçok yönden vasıflı bir kütüphanedir. Bu nedenle de inşaat aşamasından bugüne gelinceye kadar emeği geçen herkese, daire başkanlarımıza ve bütün çalışanlarımıza, öğretim üyelerimize, genel sekreterliğimize teşekkür ediyorum. Bu etkinliği gerçekleştiren Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanımız Dursun Yücel’e ve idari personeline de ayrıca teşekkür ediyorum.

Bunun yanında en özel teşekkürü de kütüphanemize yaptığı başta kitap olmak üzere diğer bütün bağışlardan dolayı Aysın–Rafet Ataç Kültür ve Eğitim Vakfı’na ve kurucusu olan Sayın Rafet Ataç beyefendiye atfetmek istiyorum. Kendileri İstanbul Şişli’de bulunan özel kütüphanesindeki yaklaşık 55 bin adet dev eseri Üniversitemize bağışlayarak, kütüphanemizin zenginleşmesini sağlamıştır. Bu vesileyle de bugün 58’incisi kutlanan Kütüphaneler Haftasını kutluyor, herkese bol okumalar diliyorum.”

Gerçekleştirilen konuşmaların ardından Üniversitemiz Kütüphanesinden 2021 yılı içerisinde en çok kitap okuyan öğrencilerimize hediye takdimleri yapıldı. 2021 yılında en çok kitap ödünç alan öğrencilerimizin isimleri ise şu şekilde:

1. Kudret Duru (İşletme Yüksek Lisans) 59 kitap
2. Fadime Uyar (Tarih Yüksek Lisans) 52 kitap
3. Uğur Cihangir Şahinöz (Sağlık Bil. Fak./ Sağlık Yönetimi) 49 kitap
4. Muhammet Hüseyin Kanat (İİBF Siyaset Bilimi Kamu Yön) 34 kitap
5. Gamze Yüksel (Biyoteknoloji Yüksek Lisans) 25 kitap
6. Elanur Dal (İlahiyat Fak.) 21 kitap
7. Fatma Uslu (Edebiyat Fak. /Psikoloji Böl.) 17 kitap
8. Murat Şencer (Siyaset Bil ve Kamu Yön. Yüksek Lisans) 17 kitap
9. Murat Işık (Edebiyat Fak. /İngiliz Dili ve Edebiyatı) 16 kitap
10. Rukiye Güzel (Edebiyat Fak./ İngiliz Dili ve Edebiyatı) 16 kitap

Hediyelerin dağıtılmasının ardından Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi Öğr. Gör. Talat Ülker tarafından günün anlam ve önemini içeren bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşi programında Ülker; “Her medeniyeti bir kitap kurar. Kitabı olmayan medeniyet yeryüzünde gösterilemez. Dünya üzerinde 6 bin ila 8 bin arasında dil olduğu söyleniyor. Ancak dünya üzerinde medeniyet adları, millet adlarını saymaya kalksanız 100’den yukarıya çıkamazsınız. Bu, şu demektir: Yaklaşık 5906 civarında dil kitap üretemediği, edebiyat üretemediği için bir medeniyetin dili olma şansını bulamamıştır. Aslında okumaktan kasıt bilgilenmenin ötesinde bir derinliğe çıkıyor. Bizim medeniyetimiz hem bir kitap medeniyeti hem de ne yazık ki çok hareketli, çok göçen, savaşan ve coğrafyaları elinden çıkmış bir milletin çocukları olarak aynı zamanda da büyük kayıp kitaplar medeniyetidir. Dile dair, insana dair, hayata, kültüre dair öğrendiğimiz her şey aslında güzel, bizi anlatan bizden sonrada yeryüzünde söylenmeye devam edecek bir cümle kurmak içindir. Eğer ölüp gittiğinizde ardınızda sizden bu dünyaya bir cümle, bir eser kalmamış ise yaşadığınız da boş okuduğunuz da boş” sözleriyle öğrencilerimize okumanın önemine dair bilgiler verdi. 

Söyleşi programının ardından etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle birlikte sona erdi.
  • Gösterim 1514
  • Toplam 4