10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü olması nedeniyle bir mesaj yayımladı. Rektörümüz mesajında şu açıklamalarda bulundu:

“72’nci yıldönümünü kutladığımız İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, 10 Aralık 1948 yılında Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun Paris’te yapılan 183’üncü oturumunda kabul edilen 30 maddelik bildiridir. Bildiride insanların dil, din, ırk, renk ve cinsiyet ayrımı gözetilmeksizin yalnızca insan oluşlarından dolayı başta eğitim hakkı olmak üzere eşit, hür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmaları garanti altına almıştır. Tarih boyunca medeniyetin gelişimi, insanın hakkının ve hukukunun gelişimi ile de doğru orantılı olmuştur. Bilimin ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte artık dünya düzeni de değişmiş oldu. Bildiriye imza atan ilk ülkelerden birisi olan Türkiye, dün olduğu gibi bugün de gerek ulusal ve gerekse de uluslararası hadiselerde ortaya koyduğu insanlık yanlısı tavrıyla bu sahadaki en samimi, en barışçıl ve en medeni uygulayıcılardan biri olarak kendini göstermektedir. Zengin, fakir demeden dil, din, ırk ayrımı yapmadan insan onurunu zedeleyen tüm uygulamaların karşısında olan ülkemiz, mültecilerin ve mazlum coğrafyalardaki çaresiz insanların her zaman yanında olmuştur. Şeyh Edebali’nin ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ öğüdüyle hareket eden devletimiz, bütün insanların insanca hayat hakkını koruma noktasındaki asil duruşunu bugün olduğu gibi gelecekte de devam ettirecektir. Gümüşhane Üniversitesi olarak bizler de insanlık onurunu zedeleyici, kırıcı her türlü uygulamanın karşısındayız. Bilim yuvası olan üniversitemiz bütün insanların eşit, hür ve onurlu yaşama hakkına sahip olduğu bir dünya için çalışmalarını dün olduğu gibi bugün de hız kesmeden sürdürmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle, ‘10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü’ kutluyor, insan haklarının gözetildiği ve korunduğu güvenli bir gelecek temennisiyle bu anlamlı günün tüm insanlık alemine barış, huzur ve adalet getirmesini diliyorum.”