Okumak Hayatı Daha İyi Tanımaktır

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen dev okuma kampanyası ‘Gümüş’Hane’ler Okuyor, Birlikte Okuyoruz’ projesi kapsamında düzenlenen bir etkinlikte lise öğrencileri ile bir araya geldi.

Gümüşhane Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi Çok Amaçlı Salon’da yapılan etkinlikte, Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan, “ ‘Gümüş’Hane’ler Okuyor, Birlikte Okuyoruz’ projesinin sonuna doğru geldiğimiz bu günlerde Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’i sizlerle buluşturmanın mutluluğu içerisindeyiz. Projemiz il genelinde yüzlerce etkinliği barındıran geniş kapsamlı bir proje olarak bu yıl uygulandı. Bu projeden çok güzel sonuçlar aldık. Projemizin bir ayağında da şehrimizin değerli isimlerini, birikimlerini, tecrübelerini sizlerle buluşturmak istiyoruz. Bu noktada da Rektörümüze, davetimize teşriflerinden ötürü teşekkür ediyorum. Önümüzdeki yıllarda da bu projeyi revize ederek, daha kapsamlı bir şekilde uygulamanın gayreti ve çabası içerisinde olacağız.” diye konuştu.

Projeye destek amacıyla Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün daveti üzerine Gümüşhane Fatih Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde düzenlenen programa katılan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, burada okumanın insan hayatına kattığı değerler üzerine bir konuşma yaptı. Rektörümüz konuşmasında, “Her şeyden önce böyle bir etkinliğin düzenlenmesinin önemli olduğuna inanıyorum. Çünkü yapılan araştırmalara göre okumak bizim insanımızın ihtiyaç listesinde 235’inci sırada yer alıyor. Hepimiz farkındayız ki az okuyoruz. Bizim dinimizin ilk emri okumaktır. Biz okuduğumuz ve bilgi ürettiğimiz dönemlerde cihana hükmettik. Ne zaman okumaktan vazgeçtik, başkaları bize hükmeder hale geldi.

Nedir okumak? Okumak temel dil becerileri arasında yer almaktadır. Yazılı bir metni çözümleyerek, anlamlı olarak algılamak şeklinde tarif edilebilir.

Peki, niçin okuruz? Farklı sebeplerle okuruz, keyif almak, dinlenmek, vakti iyi değerlendirmek ve hayatı tanımak için okuruz. Okudukça hayatı daha iyi tanırız. Başka herhangi bir alanda dini, toplumsal, ahlaki konularla veya teknoloji konusunda bilgi birikimimizi artırmak için okuruz.

Peki, okumak bize ne kazandırıyor? Öncelikle okumak hayal gücümüze ciddi katkılar sunmaktadır. Okudukça, herhangi bir konuya farklı bakabilmeyi öğrenirsiniz. Okuduğumuz yazılarda aynı konuyla ilgili ileri sürülen farklı görüşler, bizlerin de farklı düşünmemize sebep olmaktadır. Okumak, hitabet gücümüzü artırır. Okudukça, düzgün konuşup, düzgün düşünebiliriz. Okumanın en önemli katkılarından bir tanesi, okudukça özgüvenimizin artmasıdır. Az okuduğumuz için tartışma kültürü noktasında da ciddi zafiyetlerimiz oluşmaktadır. Münazaralarda bile öğrencilerimiz arasında zaman zaman kırgınlıklar ortaya çıkmaktadır. Az okuyan illerimizde toplum olarak karşılaştığımız bazı somut problemler vardır. Örneğin kadına karşı şiddetin en fazla olduğu yörelerimiz, illerimiz okuma oranının en düşük olduğu yerlerdir. Buradan da anladığımız kadarıyla insan olarak az ya da çok okumamız, davranış biçimlerimizi de belirlemektedir. Bir başka araştırmaya göre, bizler kişi başına bir günde ortalama 6 saat televizyon izliyoruz. Japonya’da bu oran 2,9 saattir. Günün dörtte birini ekran karşısında pasif olarak geçiriyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama okuma oranı % 21 iken bu oran bizde ‰ 1’dir. Günlük kişi başı okumaya ayırdığımız süre 1 dakikadır. Bizler insanlık tarihinin en köklü milletlerinden bir tanesiyiz. Bizim tarihimizde çok okuduğumuz ve yazdığımız dönemler oldu. Millet olarak o dönemlerle iftihar ettik. Az okuduğumuz dönemleri de ülke olarak bütünüyle gelişmişliğimize ve kalkınmışlığımıza yansıdığı için, üzüntüyle hatırlıyoruz. Okumayı bir meşakkat olarak değil, hayat tarzı olarak görmemiz gerekiyor. Nasıl ki karnımız acıktığında gidip doyuruyorsak, uykumuz geldiğinde gidip uyuyorsak, yorulduğumuzda dinleniyorsak ve bunları yapmadığımızda rahatsız oluyorsak, günün belli dilimlerinde eğer okumadan o vakti geçiriyorsak rahatsız olabileceğimiz bir hayat tarzımız olmalıdır. Victor Hugo ‘Okuma ihtiyacı barut gibidir, bir kez tutuştu mu artık onu söndüremezsin ’diyor. Bizim inancımızda, kültürümüzde ilim öğrenmek, kadın-erkek hepimiz için farzdır. İlim öğrenmeyi de okumadan yapamayız. Okumak, bu nedenle önemlidir. Bu projenin okumamıza katkılar sunacağı inancındayım. Bu proje kapsamında bizleri sizlerle burada buluşturan İl Milli Eğitim Müdürümüz Seydi Doğan’a, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcılarımıza, okul müdürümüze ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.” şeklinde açıklamalarda bulunarak, okumayla ilgili duygu, düşünce ve görüşlerini ifade etti.

Program sonunda katılımlarından dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e Gümüşhane İl Milli Eğitim Müdürü Seydi Doğan tarafından teşekkür hediyesi takdim edildi.