Üniversitemiz UFUK Avrupa Programı’na Katıldı

Üniversitemiz UFUK Avrupa Programı’na Katıldı

Üniversitemiz Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK tarafından düzenlenen Gazi Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı Ufuk Avrupa Programı Araştırma Üniversiteleri ve Bölgesel Kalkınma Üniversiteleri Bilgilendirme Etkinliğine katıldı.

Avrupa Birliği (AB) 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa ile 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar Avro’luk bütçeyle bilim ve yenilik faaliyetlerinin desteklenmesi hedeflenmektedir. 2021-2027 döneminde uygulanacak program kapsamında, pazar yaratma potansiyeline sahip yenilikçilik faaliyetleri başta olmak üzere araştırma, geliştirme ve teknoloji alanlarında sağlanacak destekler ile AB’nin küresel rekabet edebilirliğinin arttırılması hedeflenmektedir. Madencilik alanında ihtisas üniversitesi yetkisini alan ve bu alanda hızlı çalışmalar yürüten Üniversitemizi temsilen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferkan Sipahi ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörü Prof. Dr. Abdurrahman Dokuz ve Madencilik Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Çavuşoğlu düzenlenen programa katılım gösterdi.
Ufuk Avrupa Programı Araştırma Üniversiteleri ve Bölgesel Kalkınma Üniversiteleri Bilgilendirme Etkinliği, Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda yapılan toplantıyla başladı. Toplantının açılış konuşmasını Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız yaptı. Bu etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Yıldız, toplantının verimli geçmesini dileyerek başta Gazi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti.
Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız’ın konuşmasının ardından Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Proje Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanı Ayşegül Kutay Gündoğan ise konuşmasında toplantı hakkında bilgiler verdi. YÖK’ün TÜBİTAK ile birlikte gerçekleştirdiği programlardan birinin Ufuk Avrupa Programı olduğunu ifade eden Ayşegül Kutay Gündoğan, programın düzenlenmesinden dolayı TÜBİTAK’a ve ev sahipliği yapan Gazi Üniversitesi’ne teşekkür etti.

Açılış konuşmalarının ardından sunumlara geçildi. Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonu’nda Ayşegül Kutay Gündoğan (Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Proje Geliştirme ve Destekleme Dairesi Başkanı),  Aslı Vural (Avrupa Araştırma Konseyi Fonları (ERC) Ulusal İrtibat Noktası), Tuğba Arslan Kantarcıoğlu (Ufuk Avrupa Marie Sklodowska-Curie Uluslararası Burs ve Araştırma Destekleri (MSCA) Ulusal İrtibat Noktası), Tarık Şahin (Ufuk Avrupa-Yenilikçi Avrupa Bileşeni (EK) Ulusal İrtibat Noktası) ve Dr. Derya Dönertaş (WIDENING-Katılımın Genişletilmesi ve Mükemmeliyetin Yayılımı Alanı Ulusal İrtibat Noktası) sunum yaptı. AB Birliği Başkanlığı Birlik Programları Daire Başkanı Zelal Şen AB Mali Yardımları hakkında bilgilendirme sunumu gerçekleştirdi.
Yapılan toplantının ardından program, “Ufuk Avrupa- Küresel Sorunlar ve Endüstriyel Rekabet Bileşeni” konusunun ele alındığı paralel oturumlarla devam etti.

Programın önemli kazanımlar getireceği vurgusunu yapan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek konuyla ilgili olarak şunları söyledi: “Gümüşhane Üniversitesi olarak, madencilik alanında ihtisas üniversitesi yetkisini alarak bu alanda hızlı adımlar atmaktayız. Madencilik, ülkemiz için stratejik bir sektördür ve bu alandaki çalışmaların önemini her fırsatta vurgulamaktayız. Ufuk Avrupa Programı’na Üniversitemiz ve ülkemiz için sağlayacağı fırsatları ve bu alandaki çalışmalarımızı paydaşlarla paylaşmak, diğer üniversitelerle iş birliği olanaklarını değerlendirmek amacıyla bizler de katılım gösterdik. Ufuk Avrupa Programı, 2021-2027 yılları arasında 95,5 milyar Avro’luk dev bütçesiyle bilim ve yenilik faaliyetlerini desteklemeyi amaçlamaktadır. Gerçekleştirilen etkinliğin bilim ve teknoloji alanındaki iş birliği ve gelişmeler için önemli bir adım olacağına inancımız tamdır. Bu vesileyle de etkinliği düzenleyen Yükseköğretim Kurulu ve TÜBİTAK’a, ev sahipliği yapan Gazi Üniversitesi’ne ve emeği geçen herkese teşekkür diyorum.”