Üniversitemiz Heyeti YÖK Akademik Açılış Törenine Katıldı

“2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni” Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ve devlet erkânının yanı sıra bakanlar, Yükseköğretim Kurulu üyeleri, ilgili kurum başkanları, büyükelçiler ve rektörler, akademisyenler ile öğrenciler katıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve beraberinde Üniversitemizden bir heyet Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törene katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan tören, Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu tarafından müzik dinletisi ile devam etti. Törendeki müzik dinletisine otizmli ve görme engelli gençlerden oluşan “Bizim Orkestra” da eşlik etti.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Yükseköğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar; “Yükseköğretim Kurulu olarak Türkiye Yüzyılında vizyonumuz; kalite odaklı ve akademik performansa dayalı yönetim anlayışını benimseyen, çeşitliliği ve ülkemizin ihtiyaç duyduğu insan gücü profili ile üniversite-sektör iş birliği modellerini destekleyen; nihayet ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara duyarlı, evrensel düzeyde geleceğe yön veren yenilikçi ve rekabetçi bir yükseköğretim sistemi inşa etmektir” dedi.
YÖK Başkanı Özvar, ek olarak şunları söyledi: “Son yıllarda Türk yükseköğretim sistemi, ülkemizde ve dünyada meydana gelen erişim beklentilerine vaktinde karşılık vermek suretiyle çarpıcı bir gelişme kaydetmiştir. 2022 yılında üniversiteye başvuran aday sayısı 3 milyon 243 bin civarındayken, 2023 yılı itibarıyla bu sayı %9’luk bir artışla 3 milyon 527 bine yükselmiştir. Açıköğretim programlarıyla birlikte bir milyonun biraz üzerinde olan kontenjanlarımız bu yıl %99,8 gibi çok yüksek bir doluluk oranına ulaşmıştır. Bu artış, yükseköğretime olan talebin çarpıcı bir örneğidir ve küresel ölçekte diğer ülkelerdeki örneklerle de benzerlik göstermektedir. Türkiye’de yükseköğretime artan erişim talebi bugün yeterince karşılanıyorsa bu, Zât-ı Devletlerinin iradesiyle son 21 yılda kurulan üniversitelerle mümkün olmuştur.”

Konuşmasında yurt dışında yürütülen çalışmalara da değinen Özvar; “Yükseköğretim Kurulu olarak Türkiye Cumhuriyeti’nin bölgesel ve küresel konularda önemli bir aktör olma yönündeki politikalarıyla uyumlu şekilde bilim diplomasisini önemsiyor ve uluslararası alanda ilişkileri ve iş birliklerini geliştirmeye yönelik adımlar atıyor. Faaliyetlerimizde Dışişleri Bakanlığımızla yakın eşgüdüm içerisindeyiz. Sayın Cumhurbaşkanım, yükseköğretim sistemimizin ülkemizdeki büyüklüğü, iktisadi gelişmede oynadığı rol, beşerî sermayemizin artırılmasındaki görev ve sorumluklarımız göz önünde bulundurularak, sivil Anayasa çalışmalarında Yükseköğretim Kurulumuzun kurumsal yapısının ve kapasitesinin gözden geçirilmesi ihtiyacının bulunduğunu yüksek tensiplerinize arz ederim” diyerek konuyla ilgili düşüncelerini açıkladı.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar’ın konuşmasının ardından bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; yeni akademik yılın Ülkemiz, milletimiz ve öğrenciler için hayırlı olmasını diledi. Yükseköğretim Kurulunun 2023 Üstün Başarı Ödülleri’nin takdim edileceği bilim insanlarını ve üniversiteleri tebrik eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, üniversiteler ve akademisyenlerle gurur duyduklarını, kendilerinden nice başarılar beklediklerini söyledi. Türkiye’nin 7 milyonun üzerindeki öğrenci sayısıyla Avrupa’da yükseköğretim alanında ilk sıralarda yer aldığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan; “Tam 198 ülkeden gelen 340 bine yakın öğrenciyle dünyada en fazla uluslararası öğrencinin bulunduğu ilk 10 devlet arasındayız. Üniversitelerimizin bir daha asla yasakla, baskıyla, kavgayla ya da ideolojik dayatmalarla anılmasına müsaade etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından 2023 Yükseköğretim Kurulu Üstün Başarı Ödülleri, sahiplerine takdim edildi. Akademisyenler ödüllerini Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden aldı. Bireysel Ödüller kategorisinde Yükseköğretim Kurulu tarafından hoca ile öğrencisinin ilişkisine dikkat çekmek ve bu konuya önem verildiğini göstermek amacıyla doktora öğrenci ile danışman hocası birlikte ödüllendirildi.

Törene beraberindeki heyetle birlikte katılan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şu açıklamalarda bulundu: “Türkiye’nin eğitim ve akademik alandaki vizyonunu bir adım daha ileriye taşımak için, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleşen ‘2023-2024 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne Gümüşhane Üniversitesi olarak katılım gösterdik. Bu yeni akademik yıl; Üniversitemizin, öğrencilerimize daha iyi imkânlar ve olanaklar sunmak için nasıl adımlar attığını görmek ve bu süreçteki ilerlemelerimizi değerlendirmek adına bir fırsattır. Gençlerimizin bilgi ve birikimlerini artırmaları, küresel düzeyde rekabet edebilmeleri için gereklidir. Bu yeni akademik yıl, daha da ileriye gitmek, bilgi ve teknoloji alanındaki gelişmeleri yakından takip ederek gençlerimizin donanımını artırmak için yeni bir kapı aralamaktadır. Üniversitemiz; bu süreçte diğer yıllarda kazandığı deneyimlerin ışığında bilimsel araştırmalar, uluslararası iş birlikleri ve eğitimde kalite standartlarını yükseltme konusundaki çalışmalarına hız kesmeden devam edecektir. Bu önemli etkinlikte bir araya gelmekten büyük bir mutluluk ve gurur duyuyoruz. Törenin düzenlenmesinde emeği geçen başta Yükseköğretim Kurulu Başkanımız Prof. Dr. Sayın Erol Özvar ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz.
Bu vesileyle de 2023-2024 akademik yılının başta üniversitemiz ve Gümüşhane ilimiz olmak üzere ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyor, tüm akademisyen ve öğrencilerimize başarılar diliyorum.”