Turizm Fakültesi Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’nden Ödülle Döndü

20. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Yemek Yarışması’na, Üniversitemizi temsilen Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Rıfat Pir’in danışmanlığında katılan 5 öğrencimiz yarışmadan ödülle döndü.

“Dünyanın Lezzeti Burada” sloganı ile Dünya Aşçılar Birliği (WACS) tarafından ‘kıtalar arası’ ünvanı alan Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri; İsveç, Almanya, İspanya, Fas, Cezayir, Makedonya gibi ülkelerin de yer aldığı, 30 farklı ülkeden 78 farklı kategoride 1500 yarışmacı ve 70 özel jürinin katılımıyla Tuzla’da yapıldı. İstanbul’un Tuzla ilçesinde bulunan Tuzla Marina’da, Dünya Aşçılar Birliği (WAOCS) ve Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu (TAŞFED) organizasyonunda düzenlenen 20. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Yemek Yarışması’na katılan Öğr. Gör. Pir ve ekibi, üniversite düzeyi okullar için Öğrenci Aşçı Balık Yarışması, Aşçı Restoran Tatlı Yarışması, Aşçı Makarna Yarışması, Aşçı Ana Yemek Yarışması olmak üzere 4 kategoride bireysel olarak, yılın en iyi üniversite ekip yarışması kategorisinde ise takım olarak toplam 5 farklı kategoride yarıştılar. Yarışma sonunda Üniversitemiz ekibi, bireysel katılım sağlanan 4 kategoriden 3’ünde altın madalya alarak birinci, 1 kategoride de gümüş madalya alarak ikinci, yine takım olarak katılım sağlanan ‘Yılın en iyi üniversite ekip yarışmasında’ 48 üniversite arasından gümüş madalya ile ikinci olarak yarışmayı tamamladılar.
Öğrencilere danışmanlık yapan Gastronomi ve Mutfak Sanatları Öğretim Elemanı Öğr. Gör. Rıfat Pir, 13-16 Aralık tarihleri arasında gerçekleşen Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’nde dört bireysel ve bir takım yarışmasında dereceye giren öğrencilerini tebrik ettiğini belirtti. Alınan bu başarıda öncelikle bölümün kuruluş aşamasında tüm imkânları seferber eden, tam donanımlı örnek uygulama alanlarına sahip olmalarına vesile olan başta Gümüşhane Üniversitesi Rektörlüğü ve Genel Sekreterliği olmak üzere Turizm Fakültesi Dekanlığı’na ve Fakülte Sekreterliğine, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanlığı ve Fakülte hocalarına ayrı ayrı teşekkürlerini sunduğunu ifade ederek bu tip başarıların şehrimiz adına her geçen yıl artması dileklerinde bulundu.
Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya, şunları söyledi: “2023 yılına girdiğimiz Ocak ayında; Gümüşhane’nin denize kıyısı olmadığı halde ilk defa katıldığımız yarışma olan Antalya 28. Anfaş Food Product Fuarında Mavi Vatan Balık Yarışmasına deniz mahsulleri ve ana yemeğinde 21 üniversite ve 24 takımın katıldı. Fakültemiz yarışmada Türkiye 2’incisi oldu. 2023 yılının son ayı olan Aralık ayında da İstanbul’da Uluslararası düzeyde, uluslararası jüri ve katılımcılarıyla düzenlenen 20. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri’nde öğrencilerimiz 5 farklı kategoride 3 altın ve 2 gümüş madalya alarak hem Üniversitemizi hem de Gümüşhane’yi gururlandırdılar. Bu tür yarışmalar mesleki anlamda öğrencilere tecrübe ve özgüven oluşturmaktadır. Katılım gösterilen iki yarışma için seçilen yemekler dikkatli incelenirse Gümüşhane ilimize özgü doğal ürünleri reçetelerde kullanarak bu ürünlerin tanıtılmasına önem gösterdik. Bu tür organizasyonlar Gümüşhane ilimizin ulusal ve uluslararası platformlarda tanınırlığını arttırmada önemli bir fırsat olduğundan hiç durmadan yolumuza yeni hedeflerle devam edeceğiz.”
Prof. Dr. Sarıkaya Turizm Fakültesi’nin ve mutfağının gelişiminde desteklerini esirgemeyen Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e, her sıkıntılarında kapılarını kendilerine sonuna kadar açan ve yardımlarını esirgemeyen Genel Sekreteri Prof. Dr. Fatih Yalçın’a, takımın danışmanlığını yapan Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Rıfat Pir’e, Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İsmail Çalık’a, Fakülte Sekreteri Barış Pir’e, öğrencilere ayrıca Fakülte akademik ve idari personeline teşekkürlerini bildirerek sözlerine son verdi.
Öğrencilerimizi ve danışman hocalarını tebrik eden Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Üniversitemiz Turizm Fakültesi’nin katıldığı 20. Uluslararası İstanbul Mutfak Günleri Yemek Yarışması’ndaki başarısından dolayı büyük mutluluk duyduk. Dünya Aşçılar Birliği tarafından gerçekleştirilen bu prestijli yarışmada, 30 farklı ülkeden 78 farklı kategoride 1500 yarışmacı ve 70 özel jüri katılım sağladı. Yarışmada Turizm Fakültesi öğrencileri altın ve gümüş madalya sahibi oldular. Bu, gastronomi dünyasındaki üstün başarılarının bir yansımasıdır. Üniversitemizi uluslararası bir platformda başarıyla temsil ettikleri için öğrencilerimizle gurur duyuyoruz. Öğrencilerimizin göstermiş olduğu azim, özveri ve mükemmeliyet, onları geleceğin şef ve aşçıları olarak daha da parlak başarılar ve büyük projelerle dolu bir geleceğe taşıyacaktır.
Bu vesileyle de elde edilen başarıda pay sahibi olan başta Turizm Fakültesi Dekan Vekilimiz Prof. Dr. Sevim Beyza Öztürk Sarıkaya olmak üzere yarışmada öğrencilerimize danışmalık eden hocamız Öğr. Gör. Rıfat Pir’i tebrik ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ederim.”
Öğrencilerimizin Katıldığı kategori ve aldıkları başarılar aşağıda gösterildiği gibidir;

Öğrenci Adı Soyadı

Yarışma Kategorisi

Yarışma İsmi

Yemek İsmi