“Kül” Belgeseli Tamamlandı

“Kül” Belgeseli Tamamlandı

Kahramanmaraş’ın Çoğulhan köyündeki çevre ve göç konularına odaklanan, Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencisi Aziz Arga’nın yönetmenliğini yaptığı “Kül” adlı belgesel filmi tamamlandı.

Yönetmenliğini ve senaristliğini Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Aziz Arga’nın, görüntü yönetmenliğini Bayram Fidanboy’un, yönetmen yardımcılığını Oruç Yavuzaslan’ın, kurgusunu ise Yakup Çiçekdenk’in yaptığı “Kül” adlı belgesel filmin danışmanlığını Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten yaptı.

Kahramanmaraş’ın Afşin İlçesinin Çoğulhan köyündeki 36 yıllık eski bir termik santralin bölgeye etkilerine değinen “Kül” belgesel filmi, bölge halkının yaşadığı göç, çevre ve sağlık sorunlarına odaklanıyor. Geçmişte ilçe statüsünde olan, daha sonra göçün etkisi ile köy statüsüne dönen Çoğulhan halkının yaşadığı trajik olaylar belgesel filmde seyirciye aktarılıyor. Toplumsal anlamda dikkat çekici bir konuya değinen belgesel filmde yöre insanı kendi görüş ve düşüncelerini belgesel sinema aracılığı ile paylaşma imkânı buluyor. Gökyüzünden yağan külün etkilerinin derin biçimde anlatıldığı film, 2021 yılında film festivallerinde üniversitemizi temsil edecek.

Filmin Yönetmeni öğrencimiz Aziz Arga, “Filmin tamamlanması 7 ay sürdü. 7 ay önce bu filmi çekmeye başladık. Çekim süreci yaklaşık 2 hafta sürdü ve aylar süren kurgu sürecinin ardından post-prodüksiyon sürecini de tamamladık. Bu çalışma beni çok etkiledi. Filmin tamamlanması mutluluk verici. Umarım çektiğimiz belgesel film, köy halkının sorunlarına da çözüm olur ve ben de bununla ayrıca mutlu olurum. Filmin danışmanlığını yapan hocam Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten’e ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ederim. Filmimizden güzel haberler almamızı diliyorum” dedi.

Filmin danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten de “Pandemi sürecinde büyük bir cesaret örneği gösteren öğrencilerimiz yüzlerce kilometre öteye giderek, zorlu bir sürecin ardından bir belgesel filmi daha tamamladı. Gönüllülük esası ile hareket eden, mesleklerini büyük bir tutku ile yapan film ekibimiz tüm zorluklara rağmen yılmayarak bu güzel eseri sinemamıza kazandırdı. Bu filmin pandemi sürecinde çekilmesi farklı üretim süreçlerini de beraberinde getirdi. 2015 yılından bu yana atölye kurgu odalarında sabahlara kadar çalışmamız, yerini uzaktan görüntülü konuşmaya, Discord uygulamasına ve Zoom’a bıraktı. Bu süreçte sabahlara kadar filmimizin son düzeltmelerini öğrencilerimizle birlikte Discord uygulaması üzerinden gerçekleştirdik. Ben kilometrelerce öteden anlattım, onlar aynı ruhla ilmek ilmek düzenlemeleri yaptı. Bu üretim sürecinin yeni film projeleri için örnek olacağını düşünüyorum. Ayrıca bu projenin şahsım adına ayrı bir önemi daha var. 2014 yılında kurucu Koordinatörlük görevini üstlendiğim Gümüşhane Film Atölyesi’ndeki son film danışmanlığımı ‘Kül’ belgeselimizle tamamlamış oldum. Bu vesile ile kurulduğu günden bu yana büyük emekler vererek önemli eserler ortaya koyan öğrencilerimizi tebrik ediyor, projede emeği olan yöneticilerimize, çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Tüm bu üretim süreçlerinin önünü açan, ülkemiz için her daim üretim vizyonunu bizlere aktaran Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Halil İbrahim Zeybek hocama şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise 2021 yılına aldığı birçok başarıyla hızlı bir başlangıç yapan İletişim Fakültemizin başarılarının gurur verici olduğunu vurgulayarak sözlerine şu şekilde devam etti: “İletişim Fakültesi öğrencilerimiz ve öğretim elemanlarımız gerçekleştirdikleri yoğun çalışmalar sonucunda birbirinden değerli eserlerini tamamladılar. ‘Kül’ adlı belgesel filmi de bugüne kadar tamamlanan eserlerin sonuncusu. Bu film ile birlikte, daha önce İsterdim, Bademler, Kamyon, Kırmızı, Levanten, Pembe Kimlik, Velespit, Adada, Derik’te Kalanlar, Merkeb-i Mesai, Şehit Öğretmen Necmettin Yılmaz, Alarga, Rafet Ataç ve Afrikalı Uşaklar belgeseli gibi önemli yapımlara imza atan Gümüşhane Film Atölyesi COVİD-19 salgını dönemindeki ikinci belgesel filmini de tamamlamış oldu. Bugüne kadar Türkiye, ABD, Almanya, İngiltere, İtalya, Portekiz ve Endonezya gibi ülkelerde düzenlenen seçkin film festivallerinde sayısız gösterim, yüzü aşkın finalistlik ile 34 ulusal ve uluslararası ödüle layık görülen, yılın en çok ödül alan filmlerine imza atan, ödül rekorları kıran Gümüşhane Üniversitesi, önümüzdeki dönemde de film festivallerinde eserleri ile yer almaya devam edecek. Belgesel filmin ortaya çıkmasında emeği geçen öğrencilerimiz Aziz Arga, Bayram Fidanboy, Oruç Yavuzaslan ve Yakup Çiçekdenk’i kutluyorum. Öğrencilerimizin çalışmalarında danışmanlık yapan, onlara her daim yol gösteren Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten’e de ayrıca teşekkür ediyorum. Ortaya koydukları bu eserin ulusal ve uluslararası festivallerde birçok ödülle döneceğine yürekten inanıyor ve onları destekliyorum. Bu başarı ve gurur hepimizin. Bu nedenle buradan bütün Gümüşhane halkını da bu heyecana ortak olmayı ve öğrencilerimize destek olmaya davet ediyorum.”

  • Gösterim 2076
  • Toplam 3