İklim Değişikliği ve Enerji Verimliliği Konulu Söyleşi

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü tarafından “İklim Değişikliği ve Enerji Verimliliği İlişkisi” adlı bir söyleşi etkinliği düzenlendi.

Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik programından Doç. Dr. Hikmet Akyol konuşmacı olarak katıldı.
Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü Dr. Öğr. Üyesi Sefa Mızrak, Dr. Öğr. Üyesi Zekiye Göktekin ve Arş. Gör. Nurcan Şimşek’in de katıldığı programda konuşan Doç. Dr. Akyol iklim değişikliğinin günümüzde hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkeler açısından çözüm gerektiren en önemli krizlerden biri haline dönüştüğünü söyledi. Doç. Dr. Akyol konuşmasının devamında; “İklim krizinin en önemli kaynağı artan insan etkisi ve enerji tüketimidir. Karbon temelli enerji tüketimi küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 75’inden fazlasını ve tüm karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 90’ını oluşturarak, küresel iklim değişikliğine açık ara en büyük etkiyi yapmaktadır. Bu nedenle enerji verimliliği toplumların gerek iklim değişikliğiyle mücadelesinde gerekse de buna uyum süreçlerinde kritik bir rol oynamaktadır” sözlerine yer verdi.
Öğrencilerden gelen soruların cevaplandırılmasıyla birlikte program sona erdi.

İklim krizi sorununun en önemli nedenlerinden bir tanesinin hayat tarzımızın, felsefemizin tamamen değişmesi olduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek gerçekleştirilen söyleşi etkinliği hakkında şunları söyledi: “Hocamızın da ifade ettiği gibi, iklim krizinin başlıca kaynaklarından biri olan artan insan etkisi ve enerji tüketimi, küresel çapta ciddi sorunlara yol açmaktadır. Kişisel tüketim alışkanlıklarımız, enerji kullanımımız, ulaşım, üretim süreçleri ve diğer faaliyetlerin çevresel etkilerini ölçerek bu etkileri azaltmaya yönelik stratejiler geliştirmeliyiz. Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılması için alınacak önlemlerden bir tanesi de bireysel önlemler arasında karbon ayak izini küçültmek en öndedir. Bu ve benzeri önlemleri alabilmek için de bilinçli toplumun yetiştirilmesine öncülük etmek gerekiyor. Bu vesileyle de Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Acil Yardım ve Afet Yönetimi bölümü tarafından düzenlenen programda yaptığı sunumuyla öğrencilerimizi bilgilendiren adlı söyleşi programına katılarak öğrencilerimizi bilgilendiren Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu Mülkiyet Koruma ve Güvenlik programından Doç. Dr. Hikmet Akyol hocamıza ve etkinliğe katkıda bulunan herkesi tebrik ediyorum.”