Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklama Paneli Gerçekleştirildi

Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklama Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon bölümü tarafından “Aşı ile Önlenebilir Hastalıklar ve Bağışıklama” adlı bir panel gerçekleştirildi. 

Üniversitemiz Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Çok Amaçlı Salonda gerçekleştirilen panele Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü’nden Uzman Dr. İrem Dilaver konuşmacı olarak katıldı.

Panelde sunumunu gerçekleştiren Uzman Dr. İrem Dilaver aşının tanımını yaparak bağışıklama hizmetlerinin önemi ve amacı, aşılama ile elde edilen başarılar, çocukluk çağı aşılaması ile erişkin aşılaması gibi konularda bilgiler verdi.

Uzman Dr. Dilaver: “Aşı ile önlenebilir hastalık hızlarında ciddi düşüşler meydana gelmiştir. Çiçek hastalığı aşılama çalışmalarıyla 1977 yılından itibaren tamamen yok edildi. Yine çok önemli bir çocukluk çağı bulaşıcı hastalığı olan çocuk felci (poliomiyelit) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmış ve hastalık yok edilme aşamasına getirilmiştir. 1988 yılında dünya genelinde 350.000 olan vaka sayısı 2017 yılında 22 vakaya kadar azaltılmıştır. Ülkemizde son çocuk felci vakası Kasım 1998 yılında görülmüş ve 19 yıldır çocuk felci vakamız bulunmamaktadır. Ülkemizde kızamık vaka sayıları 2001 yılında 30.509 iken, etkili kızamık aşılaması sonrası 2017 yılında vaka sayımız 84 ile sınırlı kalmıştır. Son olarak da ülkemizde COVID-19’a karşı en etkili, güvenli ve kolay yol aşı olmaktır. COVID-19’dan korunmak için birkaç farklı aşı türü geliştirilmiştir. Ülkemizde kullanılan aşılar; Hastalığa neden olmayan ancak bağışıklık yanıtı oluşturan etkisizleştirilmiş viral antijen içeren aşılar (İnaktif aşılar) TURKOVAC-Sinovac. Kendi başına güvenli bağışıklık yanıtı oluşturan protein üretmek için genetik olarak tasarlanmış RNA parçacıklarını kullanan son teknoloji bir yaklaşım olan m-RNA aşıları Biontech’tir. Bu aşıların tümü vücudun bağışıklık sistemine COVID-19’a neden olan virüsü güvenli bir şekilde tanıtmayı ve yok etmeyi öğretecek şekilde tasarlanmıştır” şeklinde açıklamalarda bulundu. Soru cevap halinde devam eden etkinlik sonunda katılımcılara sertifika verildi.

Aşılamanın önemine yönelik düzenlenen etkinlik hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Dünya tarihine baktığımızda kitleleri yok edecek salgın hastalıkların zaman zaman ortaya çıktığını görmekteyiz. Tabi buna karşı olarak bu salgınlarla mücadelede çok önemli gelişmelerin olduğunu da görüyoruz. Özellikle de 19’uncu yüzyılda tıp alanında önemli gelişmelerin kaydedilmesiyle veba, çiçek, kolera gibi salgınları önleyici yöntemler hızla gelişmiştir. Günümüzde ise halen etkisini devam ettiren COVID-19’a karşı çeşitli aşılar geliştirildi. Yapılan aşılama ile insanlarımızda bağışıklık kazandırılmasıyla bu salgının önüne geçildi diyebiliriz. Salgın gibi bulaşıcı hastalıklara karşı aşılarımızı aksatmadan yapmalıyız. Yanlış bilinen bilgilerle aşımızı aksatmamalıyız. Aşının ve aşılamanın önemine yönelik yanlış bilinenlerin önüne geçmek ve doğru bilgilendirmeler yapmak amacıyla Üniversitemizde gerçekleştirilen panele katkı sunan başta Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü’nden Halk Sağlığı Uzmanı Uzman Dr. İrem Dilaver olmak üzere Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Yönetim ve Organizasyon bölümü hocalarımıza teşekkür ediyor, sağlıklı günler diliyorum.”