Acil Durum ve Afet Yönetimi Sempozyumu

Acil Durum ve Afet Yönetimi Sempozyumu

Şiran Fen Lisesi tarafından ve Üniversitemiz Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu’nun proje paydaşı olduğu “Acil Durum ve Afet Yönetimi Sempozyumu” gerçekleştirildi. 

Şiran Halk Eğitim salonunda düzenlenen sempozyumda dünyada ve ülkemizde yaşanan doğal afetler ve bu bağlamda uygulanan acil durum ve afet yönetimi yaklaşımları ele alındı. Şiran Belediye Başkanı Mutlu Özel, Milli Eğitim Bakanlığı İlçe Milli Eğitim Müdürü Hafız Orhan Aygün, Şiran Fen Lisesi Müdürü Kurtuluş Ekmen, Şiran Mustafa Beyaz MYO Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Kıymış, Fen lisesi öğretmen ve öğrencileri ile Acil Durum ve Afet Yönetimi Programı öğrencileri katıldı. 

Sempozyuma konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Şiran Mustafa Beyaz MYO Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hikmet Akyol konuşmasında dünya genelinde afetlerin sıklığına değindi. Akyol; “Yapılan uluslararası çalışmalarda dünya genelinde afetlerin sıklığında yaşanan kayıplarda artış olduğunu göstermiştir. Yaşanan afetler özellikle gelişmiş ülkelerde daha çok ekonomik kayıplarla ölçülürken gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerde can kayıpları öne çıkmaktadır. Günümüzde doğal afetler en çok yoksul kesimleri vurmaktadır. Bu bakımdan afetler uzun dönemde ülkelerin sürdürülebilir kalkınma amaçlarını baltalamaktadır. Bu nedenle güncel afet yönetimi yaklaşımlarını içeren ve mevcudiyetindeki tüm aşamalarda afet risk azaltımını merkezine alan acil durum ve afet yönetimi uygulamalarının önemi gün geçtikçe daha fazla artmaktadır. Ülkemizin geçmişindeki afet profili incelendiğinde cumhuriyet öncesi dönemde özellikle İstanbul’da deprem ve yangın afetlerinin önemli kayıplara neden olduğu görülmektedir.  Cumhuriyet sonrası dönemde ise depremler ve su baskınlarından çok fazla kayıp verildiğini söylemek mümkündür. Can kayıpları ve ekonomik maliyetler göz önünde bulundurulduğunda Türkiye, dünyada depremlerden en çok etkilenen ilk on ülke içerisinde yer almaktadır. Son yaşanan 6 Şubat Asrın Felaketi depremlerinin resmi istatistiklerine göre ekonomik zararı 100 Milyar ABD Dolarının üzerindedir. Daha da önemlisi 50 binin üzerinde vatandaşımız hayatını kaybetmiştir. Afetler sonrası ülkemizin tamamını ve tüm kesimlerin katılımını sağlayan bir acil durum ve afet yönetiminin gerekliliğinin ülkemiz, kaynaklarımız ve gelecek nesillerimiz açısından ne kadar hayati olduğu bir kez daha açık bir şekilde görülmüştür. Türkiye’de 1999 Marmara depremleri sonrasında afet yönetimi konusunda çok önemli gelişme ve düzenlemeler yapılmasına rağmen, yaşamış olduğumuz büyük depremler ne yazık ki bu konuda hala arzu edilen seviyede olmadığımızı ve kat edecek mesafelerimiz olduğunu göstermiştir” dedi.  

Soru cevap şeklinde devam eden sempozyum sonunda katılımcılara teşekkür plaketleri takdim edildi. 

Sempozyumun ülkemizdeki doğal afetlere yönelik farkındalık oluşturduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Türkiye’nin depremlerden etkilenen ülkeler arasında olduğu gerçeği, afet yönetimi konusunda daha fazla çaba harcanması gerektiğini göstermektedir. Acil durum ve afet yönetimi konusundaki bilinci artırmak amacıyla düzenlenen bu tür etkinliklerin önemi büyüktür. Ülkemizin bu alandaki potansiyelini geliştirmek ve gelecek nesillere daha güvenli bir yaşam sunmak için çalışmaya devam etmemiz lazım. Doç. Dr. Hikmet Akyol hocamızın aktarmış olduğu bilgiler bizlere sempozyumun önemini bir kez daha vurgulamıştır. 

Bu vesileyle de değerli bilgilendirmelerinden dolayı Üniversitemiz Şiran Mustafa Beyaz MYO Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hikmet Akyol tebrik ediyor, etkinliğin düzenlenmesine katkı sağlayan tüm paydaşlara ve katılımcılara teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.