Türk Mutfağı Haftası Etkinlikleri

Türk Mutfağı Haftası Etkinlikleri

21-27 Mayıs tarihleri arasında bu yıl ilki kutlanan “Türk Mutfağı Haftası” kapsamında Üniversitemiz Turizm Fakültesi’nin de katılımıyla ilimiz Atatürk Parkı’nda bir etkinlik gerçekleştirildi.

Açılan stantlarda Gümüşhane Belediyesi Tekke Pilavı ve erişteli yeşil mercimek çorbası, Kelkit Belediyesi etli kuru fasulye, Şiran Belediyesi keşkek, Torul Belediyesi patlıcan, soğan ve kabak dolması, Kürtün Belediyesi vişneli üzüm yaprağı, beyaz lahana ve kara lahana sarması, Köse Belediyesi mücver ve humus yemeği, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası siron, Gümüşeller Kadın Kooperatifi içli köfte yemekleri hazırlayarak il protokolüne, vatandaşlara ve Üniversitemizde eğitim-öğretim gören yabancı uyruklu öğrencilere ikram etti.

Etkinliğin önemli paydaşlarından biri olan Üniversitemiz ve Turizm Fakültesi, gerçekleştirilen etkinlikte, Gastronomi ve Mutfak Sanatları uygulama mutfağında hazırlanan leblebi helvası konuklara ikram edildi. Ayrıca Fakültemiz Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Eray Polat, Türk mutfağının önemi ve tarihsel süreci hakkında bilgi veren bir konuşma yaptı. Dr. Polat konuşmasında şunları söyledi: “Türk mutfağı; kırsaldan saraya uzanan, başlangıçtaki yaratıcılığını kaybetmeden, yeni dokunuşlarla zenginleşen, sarayın çok kültürlü yapısı ile toplumun etnik yapısını aynı potada birleştiren, çok büyük ve hoşgörülü bir sentez mutfağıdır. Reddetmeden, yok saymadan kucaklayarak yaratılan bir mutfaktır. Bir diğer açıdan Türk mutfağı sürdürülebilirlik açısından da dünyaya katkı sağlayan ve besin ögeleri arasında dengeyi barındıran bir mutfaktır.”

Törendeki konuşmasında Türk mutfağının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu vurgulayan Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek; “Tarihi arka planı çok özellikli ve zengin olan bir mutfağımız var. Yemek, kültür aktarımında çok önemli bir yer tutuyor. Bugün Amerikan kültürünün fast-food kültürüyle, Fransa’nın mutfağıyla konuşulduğunu görüyoruz” dedi.

Etkinlikte, konuşmaların ardından Sayın Emine Erdoğan’ın öncülüğünde hazırlanan “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” kitabı esas alınarak Türk mutfağının örneklerinden yemekler ve tatlılar tanıtılarak tadımları yapıldı. Turizm Fakültemizce hazırlanan ‘Leblebi Helvası’ il protokolü, etkinliği ziyaret eden vatandaşlar ve Üniversitemizde eğitim-öğretim gören yabancı uyruklu öğrencilerden büyük beğeni aldı. Tadımların ardından Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek tarafından katılımcılara plaket takdim edildi.

Gerçekleştirilen etkinlik hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek; “Toplum olarak sahip olduğumuz zengin kültürel değerler, yaşam biçimlerimiz ve yeme-içme alışkanlıklarımız üzerinde etkili olmaktadır. Tabi bu yeme ve beslenme alışkanlıklarımız yaşadığımız coğrafyaya bağlı olarak şekillenmekte ve zaman içerisinde bir kültür olarak yerleşmektedir. Bu kültürlerimizin yaşatılması ve devamının gelmesi açısından tanıtımlarına büyük önem vermemiz gerekiyor. Bu yıl ilki kutlanan ‘Türk Mutfağı Haftası’ kapsamında gerçekleştirilen etkinliklerin önemi büyüktür. Üniversitemiz Turizm Fakültesi tarafından hazırlanan içeriklerin beğeni toplaması bizleri de sevindirdi. Bu amaçla da etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyor, etkinlikte yer alan Turizm Fakültesi öğretim elemanlarımız ve öğrencilerimizi de kutluyorum” şeklinde konuştu. 
  • Gösterim 1225
  • Toplam 5