Nevruz Bayramı Coşkuyla Kutlandı

21 Mart’ın gelmesiyle beraber Nevruz Bayramı Üniversitemizde gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Üniversitemiz Gümüşhane Meslek Yüksekokulu amfi alanında Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından tertip edilen Nevruz Bayramı etkinliğine, Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek ile eşi Sibel Taşbilek, Cumhuriyet Başsavcısı Veli Ecir, Adalet Komisyonu Başkanı Bayram Ünlü, Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, İl Jandarma Komutanı İsmail Gökçek, kamu kurum ve kuruluşların temsilcileri ile öğrencilerimiz katıldı.

Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Milletlerin dil ve kültürünü geleceğe taşımak için bu tür bayramların çok önemli olduğunu vurgulayarak, “Milletlerin var olma amaçlarından biri de dilini ve kültürünü geleceğe taşımaktır. Kültürün en önemli unsurlarından birisi de törenler, geleneksel adetler, alışkanlık ve bayramlardır. Nevruz bayramı binlerce yıldır kültürümüzün önemli unsurları arasında yer alır. Dini bayramlarımız, milli bayramlarımız, geleneksel olarak kutladığımız günler gelecek nesillere kültürümüzün yapı taşlarını aktarma amacı güderler. Bu çerçevede binlerce yıldır Orta Asya’dan Balkanlara hem Türk dünyasında hem de farklı milletlerin kültüründe Nevruz, hem gelenek olarak hem de bayram olarak yıllardır kutlanır. 2009 yılında Abu Dabi’de Nevruz Dünya Manevi Kültür Miras listesine alınmış, 2010 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda 21 Mart Dünya Nevruz Günü olarak kabul edilmiştir. Bizim için Nevruz Bayramı elbette baharın başlangıcı, yeni yılın başlangıcıdır. Siz değerli öğrencilerimiz de hayatınızın baharındasınız. Devletimizin 2023, 2053 ve 2071 gibi çok önemli hedefleri var. Hayatının baharını yaşayan gençler olarak bu hedeflere ulaşma noktasında büyük sorumluluk sahibisiniz. Sizlerden beklentimiz alanlarınızda kendinizi en iyi şekilde yetiştirmenizdir. Çünkü rekabet hem ülke içerisinde hem de ülke dışında dünya genelinde gittikçe çetinleşiyor. Ünlü alimlerimizden Biruni baharı her şeyin başlangıcı olarak tanımlıyor Nevruzu. Firdevsi, Nevruz için bayramların bayramıdır diyor. Ali Şir Nevai’nin sözüyle her gününüz Nevruz ola diyorum. Nevruz bayramınızı yeniden kutluyorum” şeklinde konuştu.

Rektörümüzün açılış konuşmasının ardından programda ilk olarak Gümüşhane Gençlik ve İl Spor Müdürlüğü Halk Oyunları ekibi sahne aldı. Halk oyunları ekibinin gösterisinin ardından Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek, Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve Cumhuriyet Başsavcısı Veli Ecir, Adalet Komisyon Başkanı Bayram Ünlü, İl Emniyet Müdürü Celal Taşci, İl Jandarma Alay Komutanı Albaya İsmail Gökçek öğrencilerle birlikte Nevruz ateşini yakarak örs üzerinde demir dövdüler. Programın devamında Üniversitemiz öğrencileri, çuval yarışı, halat çekme, yumurta taşıma ve yoğurtta para bulma yarışmalarına katıldı. Yarışmaların kazananlarına ödüller verildi. Canlı müzik gösterilerinin yer aldığı etkinlikte kemençe eşliğinde horon ve halay çekildi. Üniversitemiz Gümüşhane Meslek Yüksekokulu amfi alanında Grup Canca tarafından verilen konser ise törene katılanlardan büyük beğeni topladı. Salgın sonrasında ilk defa böylesine çoğunluklu bir şekilde kutlanan Nevruz Bayramı’na öğrencilerimiz yoğun ilgi gösterdi. Özellikle yabancı uyruklu öğrencilerimiz tertip edilen Nevruz etkinliğine büyük bir coşku ve keyifle katıldılar.