“Kınalı Keklikler” Kampüsümüzden Doğaya Salındı

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün popülasyonu azalmış veya eskiden görüldüğü bölgede artık görülemeyen türlerin yeniden bu bölgelerde görülmesini sağlamak amacıyla kınalı kekliklerin üretim merkezlerinden alınıp doğal yaşam ortamlarına yerleştirmek amacıyla gerçekleştirdiği proje kapsamında Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın ve Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’in katılımıyla yüz adet kınalı keklik Üniversitemiz kampüsü içerisinden doğaya salındı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın, “Doğaya Kanatlı Salınması ve Rehabilitasyon Projesi” ile ilgili şu ifadeler yer verdi: “Doğal yaşam alanlarında popülasyonu azalmış ya da artık bulunamayan hayvanları koruma amacıyla geliştirilen proje kapsamında, üretim istasyonlarında üretilen sülün ve keklikler doğal yaşam alanlarına bırakılarak türün devamlılığını sağlamak amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda Gümüşhane Üniversitesi’nin yüksek kesimlerinden yüz adet kınalı kekliği doğa ile yeniden buluşturduk.”

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, doğanın ve dolayısıyla insan yaşamının devamlılığının sağlanabilmesinin ancak besin zincirinin her bir halkasının korunması yoluyla mümkün olabileceğine vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu: “Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından yürütülen bir türü koruma ve türün devamlılığını sağlama açısından gerçekleştirilen projeyi oldukça kıymetli buluyorum. Canlı türlerinin korunması ve devamlılığının sağlanması hususunda kurumlar tarafından gerekli önlemler alınmış olsa da vatandaşlarımıza da önemli görevler düşmektedir. İçinde yaşadığımız coğrafyayı korumak ve geleceğe taşımanın yalnızca sınırlarımızı korumaktan ibaret olmadığının bilincinde olarak coğrafyamızda bulunan her bir canlıya da aynı hassasiyeti göstermemiz gerekmektedir. Geçtiğimiz hafta Üniversitemiz kampüsünden ‘Kızıl Şahin’i, bu hafta ise keklikleri doğa ile buluşturduk. Bu anlamda Gümüşhane Üniversitesi olarak şehrimizin doğasını korumaya yönelik üzerimize düşen vazifeyi yerine getirdik ve getirmeye de devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle başta Gümüşhane İl Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü İlbeyi Aydın olmak üzere, bu projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”