Gümüşhane Üniversitesi Logo

GümüşhaneÜniversitesi
Gelişen ve geliştiren üniversite

Gazze’nin Direnişi ve Aksa Tufanı’nın Ardındaki Nesil Üniversitemizde Ele Alındı
Haberler
05.11.2026
33
14px

Gazze’nin Direnişi ve Aksa Tufanı’nın Ardındaki Nesil Üniversitemizde Ele Alındı

Üniversitemiz, Cihannüma Derneği Gümüşhane Şubesi tarafından düzenlenen “Kuşatmadan Aksa Tufanına, Gazze Neslinin Sırrı” başlıklı konferansa ev sahipliği yaptı.

Filistinli gazeteci ve yazar Muin Naim’in konuşmacı olarak katıldığı ve üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen etkinliğe Gümüşhane Valisi Cevdet Atay, Rektörümüz Prof. Dr. Oktay Yıldız, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programın açılış konuşmasını Cihannüma Derneği Gümüşhane Şube Başkanı ve üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdurrahman Altuntaş yaptı.

Gazze’nin yalnızca coğrafi bir bölge olmadığını, aynı zamanda insanlığın vicdanını ve adalet anlayışını temsil ettiğini belirten Prof. Dr. Altuntaş, Gazze halkının yıllardır ağır kuşatma, açlık ve imkânsızlıklar altında sürdürdüğü direnişe dikkat çekti. Gazze’nin, bütün zorluklara rağmen inancından ve kararlılığından vazgeçmeyen bir neslin yetiştiği yer olduğunu ifade eden Altuntaş, konferansın bu neslin arkasındaki manevi ve toplumsal dinamikleri anlamak açısından önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmacı Muin Naim’e davetlerini kabul ederek Gümüşhane’ye geldiği için teşekkür eden Altuntaş, Cihannüma Derneği olarak Kudüs özgür oluncaya, Gazze’de zulüm son buluncaya ve mazlumların gözyaşları dininceye kadar Filistin davasını gündemde tutmaya devam edeceklerini belirtti. Gümüşhane’den Gazze’ye uzanan gönül köprüsünü canlı tutmanın tarihî ve vicdani bir sorumluluk olduğunu dile getiren Prof. Dr. Altuntaş, programın hazırlanmasında emeği geçenlere ve yoğun katılım gösteren davetlilere teşekkür etti.

Rektörümüz: “Zulme Karşı Sessiz Kalmamak İnsani Bir Sorumluluktur”

Programda selamlama konuşması yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Oktay Yıldız, konuşmasına Mescid-i Aksa’nın yaşadığı hüznü anlatan şu dizelerle başladı:

“Mescid-i Aksa’yı gördüm düşümde,

Bir çocuk gibiydi ve ağlıyordu.

Varıp eşiğine durdum, el açtım,

Gözyaşlarım bir dökülüyordu.”

Şiirin ardından Gazze’de yaşananların yalnızca bölgesel veya siyasi bir mesele olarak değerlendirilemeyeceğini, her şeyden önce insanlık ve vicdan meselesi olduğunu ifade eden Rektörümüz, modern dünyanın Gazze’de yaşanan insanlık dramına karşı sessiz kalmasını eleştirerek, “Medeni dünya medeniyetten uzak; kördür, zulmü görmemektedir. Sağırdır, zulmü duymamaktadır. Hislerini kaybetmiştir, zulmü hissetmemektedir.” ifadelerini kullandı. İnsanlara yönelik zulmün, herhangi bir din, inanç veya düşünce ayrımı gözetilmeksizin öncelikle vicdani ve insani açıdan değerlendirilmesi gerektiğini belirten Rektörümüz, yaşananlar karşısında herkesin üzerine düşen bir sorumluluk bulunduğunu vurguladı.

 

“Bizler de karınca misali düzeltebildiğimizi düzeltmek, düzeltemediğimizi duyurabilmek mesuliyetiyle bugün buradayız.” diyen Rektörümüz, özellikle gençlere seslenerek Filistin meselesinin üniversite hayatında, mezuniyet sonrasında üstlenilecek görevlerde ve bulunulan her ortamda anlatılması gerektiğini ifade etti. Bunun insani ve vicdani bir sorumluluk olduğunun altını çizdi.

Muin Naim: “Gazze Neslinin Yetişmesinde En Önemli Temel İnanç ve Eğitimdir”

Filistinli gazeteci ve yazar Muin Naim, “Kuşatmadan Aksa Tufanına, Gazze Neslinin Sırrı” başlıklı sunumunda Filistin halkının tarihsel mücadelesini, Gazze’deki direnişin toplumsal temellerini ve Aksa Tufanı sürecine uzanan neslin yetişme dinamiklerini anlattı. 1978 yılında Gazze’de dünyaya gelen, inşaat mühendisliği eğitimi alan ve Filistin meselesine ilişkin araştırma, yazı ve değerlendirmeleriyle tanınan Naim, konuşmasında Gazze’deki mücadelenin yalnızca Gazze ile sınırlı olmadığını, Kudüs ve Mescid-i Aksa başta olmak üzere Filistin davasının bütününü ilgilendirdiğini vurguladı. Gazze neslinin uzun yıllara yayılan bir eğitim, bilinç ve toplumsal dayanışma sürecinin ürünü olduğunu belirten Naim, bu neslin yetişmesinde inanç ve manevi eğitimin yanı sıra fikrî, kültürel, bilimsel, teknolojik ve toplumsal eğitimin de önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Gençlerin yalnızca akademik ve teknik alanlarda değil, tarih bilinci, toplumsal sorumluluk ve ahlaki değerler bakımından da yetiştirildiğini dile getirdi. Filistin halkının eğitim alanındaki başarısına da değinen Naim, Gazze’deki üniversitelerin ve eğitim kurumlarının zor şartlara rağmen önemli çalışmalar yürüttüğünü, bilimsel birikimin ve eğitimin toplumsal direncin temel unsurlarından biri olduğunu kaydetti.

Konuşmasında Filistin tarihine ilişkin yanlış bilinen bazı hususlara da açıklık getiren Naim, özellikle Osmanlı Devleti’nin Filistin’den çekiliş süreci ve Filistin topraklarının satıldığı yönündeki iddialar üzerinde durdu. Tarihî olayların doğru kaynaklar ve belgeler ışığında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek Filistin halkının tarihsel hafızasının ve Osmanlı geçmişine yönelik bakışının önemini anlattı. Filistin meselesine desteğin yalnızca duygusal dayanışmayla sınırlı kalmaması gerektiğini vurgulayan gazeteci ve yazar Muin Naim, herkesin kendi bilgi, meslek ve imkânları doğrultusunda bu konuda sorumluluk üstlenebileceğini ifade etti. Akademisyenlerin bilimsel çalışmalarla, yazarların kalemleriyle, sanatçıların eserleriyle, gençlerin ise dijital mecralar ve teknolojik imkânlarla Filistin meselesinin anlatılmasına katkı sunabileceğini belirtti. Naim, Türkiye’nin bilimsel, teknolojik ve ekonomik açıdan güçlenmesinin de Filistin davasına katkı sağlayacağını dile getirerek gençleri duyarlı, bilinçli ve sorumluluk sahibi olmaya davet etti.

Programın sonunda, Filistin meselesine ve Gazze’de yaşananlara ilişkin değerlendirmeleri dolayısıyla Filistinli gazeteci ve yazar Muin Naim’e Gümüşhane Valisi Cevdet Atay tarafından günün anısına plaket takdim edildi.

Yoğun katılım ve ilgiyle gerçekleştirilen konferans, hatıra fotoğrafı çekiminin ardından sona erdi.

Gümüşhane Üniversitesi
Yükleniyor...