Üniversitemizin Akademik Başarısı TÜBİTAK ULAKBİM Raporunda

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından hazırlanan ve 2020 yılı içinde üniversitemize basılı olarak gönderilen Gümüşhane Üniversitesi Performans Göstergeleri (Ocak 2020) Raporu yayımlandı. Üniversitemiz TÜBİTAK ULAKBİM Performans Göstergeleri raporuna göre 207 üniversite arasından ilk 100’de yer almayı başaran üniversite oldu.

TÜBİTAK Ulusal Akademik Ağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) tarafından üniversitelerin performans göstergeleri açıklandı. Bilişim alt yapıları ve bilgi teknolojilerini kullanarak araştırmalara temel olacak bilgi kaynaklarını oluşturan TUBİTAK ULAKBİM, farklı kategorilerde üniversitelere ait verileri derleyerek erişime sundu. Hazırlanan Bibliyometrik analizde; Türkiye’de 207 üniversite arasından Üniversitemiz Uluslararası Wos (Web Of Science) atıf sayısına göre sıralamada 92’nci, Uluslararası Wos yayın sayısına göre ise 100’üncü sırada yer aldı. Uluslararası Wos Atıf Sayısında 2009-2019 yılları arasında 7.700 olan atıf sayısı, 2018-2019 yılları arasında ise 187 oldu.

Bibliyometrik Analiz: Uluslararası atıf dizinleri üzerinden ülke, üniversite, konu ve araştırmacı bilimsel yayın performansları ölçülmekte ve gösterge raporları hazırlanmaktadır.

Bibliyometrik Analiz’e Göre Üniversitemiz

Uluslararası Wos yayın sayısı 2018-2019 (article/Review)

187

Yayın Sayısına Göre TR Üniversite Sıralaması

100

Uluslararası Wos (Web Of Science) Atıf Sayısı (2009-2019)

Atıf Sayısına Göre TR Üniversite Sıralaması

92

2018-2019 verilerine göre; Türkiye dergileri atıf dizininde ulusal yayın sayısı sıralamasında tüm yıllarda yayımladığı 785 yayın ile 71’inci sırada yer alan üniversitemiz, ulusal atıf sıralaması sayısında da tüm yıllarda yayımladığı 523 atıf sayısı ile ilk 75 üniversite arasına girmeyi başardı. Üniversitemizin yayımlanan Türkiye Dergileri Atıf Dizini raporunda proje sayısı sıralamasında 54’üncü sırada yer alıyor.

Türkiye Dergileri Atıf Dizini: Türkiye adresli hakemli dergiler ile TÜBİTAK tarafından desteklenen projelere bibliyografik /tam metin erişimin yanı sıra, kurum, bilim dalı ve dergilerle ilgili analizlerin yapıldığı Fen ve Sosyal Bilimler alanlarını kapsayan ulusal atıf dizinidir.

Türkiye Dergileri Atıf Dizini Raporuna Göre Üniversitemiz

TR Dizin Ulusal Yayın Sayısı (Tüm Yıllar)

785

TR Dizin Ulusal Yayın Sıralaması

71

TR Dizin Ulusal Atıf Sayısı (Tüm Yıllar)

523

TR Dizin Ulusal Atıf Sayısı Sıralaması

75

TR Dizin TÜBİTAK Destekli Proje Sayısı (2015-2019)

3

Proje Sayısı Sıralaması

54

Raporu değerlendiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “TÜBİTAK ULAKBİM tarafından hazırlanan ve 2020 yılı içinde üniversitemize basılı olarak gönderilen Gümüşhane Üniversitesi Performans Göstergeleri (Ocak 2020) Raporu, üniversitelerin akademik performansını bütünsel olarak ölçmeyi amaçlıyor. Bu çalışmada, rapor hakkında çeşitli açıklamalar ve öneriler dile getirilmektedir. ULAKBİM’in kurduğu sistem olan TR DİZİN’de yer almak tüm bilim insanları için prestijlidir. TR DİZİN’de Fen ve Sosyal Bilimler alanını kapsayacak şekilde yazar, kurum, bilim dalı ve dergilerle ilgili analizler yapılmaktadır. Yaptığımız çalışmalarla Gümüşhane Üniversitesini ulusal ve uluslararası birçok alanda üst sıralara taşımaya çaba gösteriyoruz. Yayımlanan bu raporla da emeklerimizin karşılığını aldık. Bu çalışmalarımıza azimle devam edeceğimizden kimsenin şüphesi olmasın. 2023 hedeflerine yönelik vizyonumuz ile oluşturduğumuz stratejik planlamalarımız başarılı ve kalitesini ispatlamış bir üniversite olarak hedeflerimize güç kaybetmeden devam ediyoruz. Yakaladığımız başarılar bizlerin hedefimize daha sıkı bir şekilde sarılmamız gerektiğini gösteriyor. İnanıyoruz ki üniversitemiz yakalamış olduğu bu başarı çıtasını daha da ileriye taşıyacaktır. Emeği geçen tüm akademisyenlerimize teşekkür ediyorum.” görüşlerine yer verdi.