Üniversitemizde Teknoloji Transfer Ofisi Kuruldu

Bilginin teknolojiyle buluşması ve günlük hayatta uygulanabilir hale gelmesi amacıyla üniversitemizde Gümüşhane Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi 27 Temmuz 2020 tarihli ve 31198 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle hizmet vermeye başladı.

Merkezin amaçları arasında üniversite-sanayi işbirliğinin gelişimine katkı sağlamak, üretilen bilgiyi toplumda kullanılır hale getirmek, çalışmalarını şehir ve bölgedeki aktörlerle paylaşıp yaygınlaştırarak ulusal kalkınmaya katkıda bulunmak, üniversitede akademik birikime dayalı olarak üretilen bilginin iş dünyasında özellikle sanayide kullanılması, ulusal ve uluslararası finansal destek programlarından yararlanılması, üretilen bilginin topluma yayılması ve ticari ürüne dönüştürülmesi bulunuyor.

Ofisin hizmet vermeye başlamasına dair açıklamalarda bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi: “Teknolojinin sürekli arttığı ve dijitalleşme çağının devamlı bir gereklilik haline geldiği bu dönemde, Gümüşhane Üniversitesi olarak birçok alanda önemli atılımlar gerçekleştirdik. Günümüzde, Teknoloji Transfer Ofisleri önemli bir yere sahiptir. Salgın sürecini bir fırsat olarak değerlendirip avantaja çevirerek yaptığımız yoğun çalışmalar neticesinde Gümüşhane Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi 27 Temmuz 2020 tarihli ve 31198 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelikle hizmet vermeye başladı. Gümüşhanemize ve Gümüşhane Üniversitemize kazandırdığımız bu teknoloji transfer ofisi bünyesinde; tanıtım, farkındalık, bilgilendirme ve eğitim sağlayarak üniversitede üretilen bilginin sanayiye aktarılmasını ve ticarileştirilmesini sağlamayı istiyoruz. Bu sebeple de üniversite ve iş dünyası arasındaki iş birliği ve etkileşimi artırmak, proje desteklerine dair danışmanlık hizmeti sunmak ve özellikle bölgesel düzeyde Ar-Ge ve inovasyona dayalı bir ekosistemin oluşmasına yönelik çalışmalar yürütmeyi hedefliyoruz. Üniversitemiz bünyesinde kurulan ve şehir-üniversite bütünleşmesine önemli katkılar sunacak olan Teknoloji Transfer Ofisi’nin faaliyetlerini sıralayacak olursak; öncelikle üniversite ile sanayi arasında işbirliğini geliştirmek üzere gerekli bilgilendirme, tanıtım ve eğitim hizmetlerinin sunulmasını planlamak yer alıyor. Bunun yanı sıra öğretim elemanlarının ulusal ve uluslararası proje çağrıları hakkında bilgilendirme ve desteklerden yararlanmasını sağlamak, üniversite öğretim elemanlarının akademik bilgi birikimi ve deneyimlerini sanayinin ihtiyaçları ile eşleştirmek üzere işletme envanteri oluşturmak, yurt içi veya yurt dışındaki teknoloji transferi ofisi merkezleri ile ağ yapılanma (networking) faaliyetleri içerisinde iletişime geçerek bu alandaki bilgi, bilinç ve birikim seviyesinin yükseltilmesine katkıda bulunulmasını sağlamak gibi konular öne çıkıyor. Ulusal ve uluslararası finansal destek programları konusunda akademisyenler arasında farkındalık oluşturma ve bunlardan yararlanılmasına yönelik duyuru mekanizmaları geliştirilmesi ve etkinliklerini düzenlemek, öğretim elemanları, öğrenciler ve talep eden dış paydaşlara yönelik ulusal ve uluslararası proje hazırlama eğitimlerini vermek, talepte bulunan paydaşlara proje yazmada yardımcı olmak ve proje hazırlamak, üniversitenin bölgesel kalkınma amaçlı, yabancı ortaklı ve sivil toplum kuruluşlarının yer aldığı ulusal ve uluslararası projelerde ortak veya iştirakçi olmasını sağlamak konularında çalışmalar yapmak da söz konusu faaliyetler arasında bulunuyor. Sanayi ile üniversite arasında kontratlı projelerin yapılmasını sağlamak üzere akademisyenlerin uzmanlık sahalarının tanıtımı ile ilgili bilgi ve belge üretmek, proje geliştirilmesi ve sözleşmeler oluşturulmasına destek sağlanması ile proje pazarı ve proje yarışması etkinlikleri düzenlenmek, sanayiye yönelik test ve analiz hizmetleri sunarak analiz sonucu ortaya çıkan işletme hastalıklarının tedavisi yönünde projeler yürütülmesini organize etmek konuları da bu faaliyetlerin bir parçası. Üniversite bünyesindeki fakülte, enstitü, uygulama ve araştırma merkezleri ve diğer birimler ile işbirliği ve ortak çalışmalar yapmak, birimler arasındaki ulusal ve uluslararası proje hazırlık ve uygulamalarına ilişkin çalışmaları koordine etmek, fikri ve sınai mülkiyet hakları kapsamında patent/faydalı model/endüstriyel tasarım başvurusu yapılması, sürecin takibi, tescil edilen mülkiyet haklarının pazarlanması ve ticarileştirilmesi ile lisans sözleşmesinin yapılması da dâhil olmak üzere, tüm süreç boyunca destek olunmasını sağlayacak hizmetler sunmak da bu kapsam içinde değerlendiriliyor.

Üniversite bünyesinde gerçekleşmiş olan bütün projelerin izlenmesi, performanslarının ölçülmesi, değerlendirilmesi ve proje veri tabanının oluşturulmasını sağlamak, girişim sermayesine ulaşma, iş kurma danışmanlığı, eğitim hizmetleri sağlama ve bu konularda bilinç oluşturacak etkinlikler düzenlenmesini sağlamak ve ayrıca kuluçka merkezi gibi yapıların kuruluşuna da destek olmaktır. Böylelikle üniversitemizde araştırma ve uygulama merkezi sayımız artmış oldu. Bu merkezlerimizde üretilen her bir bilgi ve ürün halkımızın yararlanmasına sunulacak ve katma değer sağlanacaktır. Bundan dolayı Gümüşhane Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin hayırlı olmasını diliyor, ofisin kurulmasında emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum.”