Üniversitemizde Bulaşıcı Hastalıklar Hemşireliği Farkındalık Etkinliği düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından, 12- 18 Mayıs Hemşireler Haftası Etkinlikleri kapsamında Sosyal Tesisler önünde Bulaşıcı Hastalıklar Hemşireliği Farkındalık Etkinliği düzenlendi.

Hemşirelik Bölümü, Öğretim Görevlisi Elanur Uludağ ve 2. Sınıf Öğrencileri tarafından açılan stantlarda, gün boyunca üniversitemiz öğrencilerine cinsel yolla bulaşan hastalıklar, bulaşma yolları ve bu hastalıklardan korunma yolları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tüm toplumu ilgilendiren ve toplumun her kesiminin farkındalığının azami düzeyde olması gerektiğine dikkat çeken Elanur Uludağ, “Cinsel yolla bulaşan hastalıklar çok yakınımızdadır. Boş vermek, göz ardı etmek, umursamamak çözüm değildir. Bizim toplumumuz belli tabuların arkasında saklı kalmayı tercih ettiği için buna benzer 'mahrem' konularda sessizliklerini korumayı tercih etmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, genellikle önlenebilir, sıklıkla belirti veren ve erken başvurulduğunda hasar oluşturmadan etkili bir şekilde tedavi edilebilen özel bir hastalık grubudur ve bu hastalıkların göz ardı edilmemesi gerekmektedir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, dünyada olduğu gibi ülkemizde de oldukça yaygındır. Cinsel ilişkiye başlama yaşının giderek düşmesi, çok eşliliğin artması ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme sıklığının artması bu farkındalık eğitiminin yapılması gereksinimini doğurmuştur. Bu hastalıkların en bilindik türleri olan AIDS, Hepatit B ve C, gonore, genital uçuk, sifiliz enfeksiyonları, prezervatif kullanılarak büyük oranda engellenebilmektedir. Öncelikle insanların, özellikle bu farkındalığın hedefi olan üniversite öğrencilerinin bu hastalıklar hakkında bilgilendirilmesi, bu hastalıklardan nasıl korunulacağının anlatılması gerekmektedir. Bu nedenle cinsel yolla bulaşan hastalıklarla ilgili akran eğitimi şeklinde farkındalık yaratmak ve toplumun önyargısını biraz olsun kırmak amacıyla bu stantları kurduk.” açıklamasında bulundu.

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Hemşireler haftası olması dolayısıyla, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü’nün sağlık açısından önemli bir sorun haline gelen bu tür konulara gösterdikleri duyarlılıklardan ötürü bölüm hocalarına teşekkür etti.