Üniversitemiz Akademik Yayın ve Teşviklerde Kalitesini Artırıyor

Üniversitemiz Akademik Yayın ve Teşviklerde Kalitesini Artırıyor

Üniversitemiz yurtiçi ve yurtdışı yaptığı birçok akademik çalışma ve projelerle adını duyurmaya devam ediyor.

Ülkemizdeki araştırmacıların akademik bilgi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla ulusal bir toplu katalog (TO-KAT) üzerinden bilgi merkezleri/kurumlar arasında fotokopi ve/veya ödünç verme yoluyla kaynak paylaşımını mümkün kılan bir "Ulusal Belge Sağlama Ağı" olan TO-KAT’ta üniversitemiz büyük bir başarı gösterdi. TO-KAT’ta yer alan 155 üniversite kütüphanesi arasından üniversitemiz 234.858 kayıt sayısıyla 42’nci sırada yer aldı.

 

TO-KAT’ta Yer Alan Kayıt Sayısı

234.858

TO-KAT’ta Yer Alan Üniversite Kütüphane Sayısı

155

Kayıt Sayısına Göre Üniversitemizin Sıralaması

42



Ulusal ve uluslararası eğitim alanlarında, eğitim kurumlarındaki teknolojiyi iyileştirmek, eğitim kalitesini artırmak amacıyla bilişim teknoloji araçlarının etkin kullanımı için yazılım, içerik, bilgi erişim modelleri, altyapı ve sistemlerin geliştirilmesinden ve uygulanmasından sorumlu ULAKBİM’in verdiği bilgilerde Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik (UBYT)’den 2018-2019 yılları arasında 70 akademisyenimiz teşvik almıştır.

TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL Türkiye’deki akademik ve bilimsel araştırmaları desteklemek amacıyla elektronik bilgi hizmetleri sunarak yüksek oranda ve kalitede akademik bilgi kullanımını teşvik etmektedir. TÜBİTAK ULAKBİM EKUAL Projesi; ülkemiz araştırma kurumlarının akademik içerikli elektronik bilgi kaynaklarına etkin ve yaygın erişimlerinin sağlanması, ulusal ve uluslararası bilimsel yayın üretiminin etkinleştirilmesi amacıyla dünyanın önde gelen yayınevleri ve veri tabanı üreticileri ile yapılan ulusal lisans anlaşmaları ve çalışmalarını kapsamaktadır. Üniversitemiz, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından hazırlanan dünyanın önde gelen yayınevleri ve veri tabanı üreticileri ile yaptığı ulusal lisanslar kapsamında Türkiye ve KKTC’deki tüm üniversitelere akademik içerik sağlayan EKUAL projesi içerisinde yer aldı. EKUAL tarafından sağlanan akademik içerik ve veri tabanları şu şekildedir:



Tam Metin Veri Tabanları

Science Direct Freedom Collection, Springer Nature, SpringerLink, EBSCOhost, Taylor & Francis Online, Emerald Premier Journals, IEEE Xplore Digital Library, JSTOR Archive Journal Content, OVID LWW Total Access Colection, Wiley Online Library.

Atıf Veri Tabanları

Scopus-Web of Science.

Benzerlik Analizi

İThenticate, Turnitin Orginality Check.

Referans Yönetim Sistemi

Mendeley.

EKUAL Tez Veri Tabanları

ProQuest Dissertation & Theses.

Federe Arama Motoru

EBSCO Discovery Service (EDS).



Bir günde yaklaşık 100 bin kişi tarafından ziyaret edilen ve dergilerin elektronik ortamda yayınlanmasını sağlayan editöryal süreç yönetimi ve barındırma hizmeti sunan DergiPark’ta da üniversitemiz önemli başarılar elde etti. 2018-2019 yılları arasında üniversitemizin DergiPark’ta toplam 394 akademik yayını, editörlük yapan 11 araştırmacısı ve hakemlik yapan 130 araştırmacısı bulunmaktadır.

 

DergiPark’ta Yer Alan Yayın Sayısı (2018-2019)

394

DergiPark’ta Editörlük Yapan Araştırmacı Sayısı (2018-2019)

11

DergiPark’ta Hakemlik Yapan Araştırmacı Sayısı (2018-2019)

130



Bilimsel yayınların kalitesinin artırılması için ülkemizdeki araştırmacıların uluslararası yayınlarını teşvik eden UBYT’den de üniversitemizden (2018-2019) yılları arasında 70 akademisyen teşvik aldı.

Üniversitemizin yakaladığı başarılar hakkında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi:

“Ülkelerin bilim ve teknoloji alanındaki gelişmesini ölçmede bilimsel araştırmalara katılan insan sayısı, araştırma geliştirmeye ayrılan ödenekler, verilen patent sayıları gibi uluslararası kabul gören belli başlı karşılaştırma kriterleri kullanılmaktadır. Üniversitelerin akademik düzeyde yaptığı araştırma ve geliştirmeler ile sundukları akademik yayınlar da bu gelişmelere yön vermektedir.

Gümüşhane Üniversitesi olarak akademik düzeyde yayınlarımızı ve eğitim-öğretim kalitemizi artırmak adına büyük bir çalışma içerisinde yol almaktayız. Yaptığımız bu çalışmalar neticesinde bütün kurumlarımızda büyük bir gelişim ve değişim süreci içerisine girdik. Sürekliliği ve etkinliğini devam edecek yeni bölüm ve programlar açmaya devam ediyoruz. Aynı zamanda açtığımız yüksek lisans ve doktora programlarıyla da akademik alt yapımızı güçlendiriyoruz. Öğrenci sayımız her geçen yıl daha da artıyor. Akademik yayın sayımız ve teşviklerimiz günden güne artmaktadır. TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yayımlanan ve üniversitemize de basılı halde gönderilen ‘Performans Değerlendirme Raporu’nda Gümüşhane Üniversitesi’nin kalitesinin arttığı açıkça görülmektedir. Öğretim elemanı ve öğrencilerinin eğitim-öğretim faaliyetlerini desteklemek, basılı ve elektronik ortamda üretilen bilgileri, bilişim teknolojileri aracılığı ile kullanıcılarına mesleki etik değerleri gözeterek ulaştırmak ve üniversite kütüphaneleri arasında işbirliği çalışmalarını gerçekleştiren Merkez Kütüphanemiz, yaptığımız çalışmalarla diğer üniversite kütüphaneleri arasında saygın bir yere sahip oldu. Hiç şüphesiz elde ettiğimiz bu başarıya Üniversitemizin sunduğu imkânların yanı sıra akademik ve idari personelimizin gayretiyle ulaşılmıştır. Bu noktada tüm çalışanlarımıza gayretlerinden ve başarılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Akademik alanda yapılacak bütün çalışmalarda üniversitemiz kütüphanesi tarafından sağlanan veri tabanları ile ulaşılabilir. COVİD-19 salgını dolayısıyla öğrencilerimizi bu yıl aramızda göremeyeceğiz. Ama üniversitemiz kütüphanesi, bilgisayar laboratuvarları ile internet alt yapı imkânlarımız üniversitemiz öğrencileri, şehrimizdeki tüm öğrenciler ve diğer üniversite öğrencilerinin kullanımına daima açıktır. İhtiyaç duydukları her türlü bilgi ve çalışmaya buradan rahatlıkla ulaşabilirler.

Tüm gayemiz, uluslararası tanınırlığı ve görünürlüğü her geçen gün artan saygın bir yükseköğretim kurumu olmak. Bu amaçla başarı grafiğimizi artırmak ve üniversitemizi daha iyi bir noktaya taşımak için daha fazla çalışacağız.”