Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne Yoğun İlgi

Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ne Yoğun İlgi

Gümüşhane Üniversitesi ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, 14-16 Mart 2019 tarihleri arasında Mersin Ulu Resort Hotel’de gerçekleştirildi.
İki üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleşen kongrenin açılış konuşmasında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, düzenlenen kongrede seçilen temanın Türkiye Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne kadar yaşadığı süreç içerisinde sosyal bilimlerin yerinin belirlenmesi ve tartışılması açısından son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. Prof. Dr. Zeybek uzun yıllar ihmal edilen sosyal bilimlerin kültürün oluşumunda, toplumların meydana gelmesinde, medeniyetin inşasında, insan topluluk işlerinin dizaynında oynadığı önemli role işaret ederek, “Sosyal bilimler adı altında gerçekleştirilecek bu kongrenin; İslamî bilimlerden edebiyata, coğrafyadan tarihe ve antropolojiden sosyolojiye kadar çok önemli konu başlıklarının tartışılacağı önemli bir etkinlik olacak. İhtiyaç olduğu takdirde fen bilimciler ithal etmek mümkün; ancak sosyal bilimcilerin kendi ülkemizin şartları, iklimi içerisinde yetiştirilmesi önemlidir. Çünkü sosyal bilimciler yetiştikleri toprakların kültürlerinden bağımsız değildir. Bu da her iki bilim dalı arasındaki en önemli farklardan birisidir” şeklinde açıklamalarda bulundu. Rektörümüz Prof. Dr. Zeybek, kongrenin ortaya çıkmasında fikrî bazda katkısı olan Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Mustafa Doğan Karacoşkun’a teşekkür ederek ve kongrenin düzenleme kurulunda bulunan her iki üniversiteden emeği geçen bütün katılımcıları kutlayarak sözlerini tamamladı.
Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun da ‘Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’ olarak isimlendirilen bu emsal toplantının fikirsel temellerinin, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ile yaptıkları bir istişare toplantısında atıldığını söyledi. Prof. Dr. Karacoşkun, günümüz dünyasında sosyal alanda yapılan akademik çalışmaları birbirlerinden keskin çizgilerle ayırmanın zorluğundan ve farklı ihtisas alanlarının kesişim noktalarının çokluğundan ve öneminden bahsederek, akademik alanda uzmanlaşmanın yanında diğer alanlardan da haberdar olmanın önemine vurgu yaptı. Bu sebeple, bu kongrenin iki önemli hedefinin olduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun bu hedefleri, ilk olarak disiplinler arası etkileşimi artırmayı amaçlamak ve ikinci olarak da üniversiteler arası sinerjiye katkı sağlamak olarak açıkladı. Prof. Dr. Karacoşkun sözlerini, kongreye Tayvan, İngilitere, İran ve Ürdün gibi farklı ülkelerden ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen katılımcılara teşekkür ederek sonlandırdı.
Kongreye yurtdışından davetli konuşmacı olarak alanlarında uzman beş bilim insanı katılım sağladı. İlgili kongrenin açılış oturumunun ilk sunumunu İngiltere Manchester Üniversitesi’nden Prof. Tim Jacoby gerçekleştirdi. Prof. Jacoby sunumunda, DAEŞ terör örgütünün yayın organı Dabık dergisini ve bu dergi aracılığı ile örgütün yapmış olduğu propagandanın dini temellerini işaret ederek, DAEŞ’in söyleminde kasıtlı olarak Kuran’dan seçilen ayetlere ve sadece belirli ideolaglara yapılan atıfların örgütün radikal ideolojisini meşrulaştırmak üzere kullanıldığına değindi.
Sempozyumun davetli konuşmacılarından ikincisi olan Arşiv Uzmanı Anita Burdett, arşivlerin dijitalleşmesi ve bununla ilgili sorunlar üzerine bir konuşma gerçekleştirdi. Burdett, arşivlerin dijitalleştirilmesinin arşivlere erişimin yaygınlaştıracağını ve kolaylaştıracağını; ancak bu sürecin dikkatlice planlanması gerektiğini ifade etti.
Üçüncü davetli konuşmacı Dr. Ching-An Chang da Suriyeli sığınmacıların Türkiye açısından önemli bir fırsat penceresi araladığını; ancak bu süreçte yaşanan kültürel çatışma, uyum gibi sorunların da dikkatlice planlanması gerektiğine dile getirdi.
Doç. Dr. Rahmat Hajimineh, uluslararası ilişkiler literatüründe önemli bir yeri olan inşacılık ekolünü açıkladı ve bu ekolün Orta Doğu’da alternatif bir dış ilişkiler çerçevesi çizmek için kullanılabileceğini ifade etti.
Oturumun son davetli konuşmacısı Doç. Dr. Mohammad Hasan Olyan ise eğitim alanında inşacılık ekolünün sağlayacağı katkılardan söz etti. Açılış oturumu, katılımcılara sertifikalarının takdim edilmesi ile sona erdi.
Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi; iki gün boyunca coğrafya, edebiyat, eğitim, ekonomi, ilahiyat, sosyoloji, iletişim, göç ve Orta Doğu çalışmaları gibi sosyal bilimlerin çeşitli alanlarında gerçekleştirilen çalışmaların sunumları ile devam etti.
Gümüşhane Üniversitesi ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi iş birliği ile gerçekleştirilen ve yoğun ilgi gören Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi, her iki üniversitenin akademik kadrosunun yanı sıra diğer üniversitelerden de sağlanan katılım ile 108 ulusal, 6 da uluslararası düzeyde olmak üzere toplamda 114 bildirinin 4 farklı salonda eş zamanlı olarak sunulmasıyla gerçekleştirildi. Mersin Ulu Resort Hotel’de düzenlenen etkinliğe toplam 130 bilim insanı katılım sağladı.
Söz konusu etkinliğin kapanış oturumunda, her iki üniversitenin öncülüğünde gerçekleştirilen ve sosyal bilimler alanına katkıda bulunmayı amaçlayan kongrenin, bundan sonraki dönemlerde de karşılıklı etkileşim ve işbirliğinin güçlenerek devam etmesi adına düzenlenmesi temennilerine yer verildi.
14-16 Mart 2019 tarihleri arasında Mersin’de düzenlenen Uluslararası Sosyal Bilimler Kongresi’nin gezi programında ise tüm katılımcılara Mersin Aynalı Göl Mağarası, Cennet ve Cehennem Mağaraları ile Astım Mağarası gezdirildi. Her iki üniversitenin Rektörlerinin de eşlik ettiği sosyal etkinlikte, bir kaynaşma ortamı sağlandı. Kongre, Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ve Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun’un katılımcılara yönelik gerçekleştirdikleri teşekkür konuşmaları ile sona erdi.
  • Gösterim 4231
  • Toplam 12