Teknoloji Takımından Üniversitemize Ziyaret

TEKNOFEST Teknoloji Yarışmalarında “İnsanlık Yararına Teknoloji” kategorisinde katılım sağlayan Gazipaşa Ortaokulu Teknoloji Takımı (TT29), Gümüşkod Kodlama il koordinatörü Yasin Demir danışmanlığında, Üniversitemiz Jeofizik Mühendisliği Bölümünü ziyaret etti.

Deprem ile ilgili araştırma yapan ekip, Üniversitemiz Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nafiz Maden ve Bölüm Başkan Yardımcısı Öğr. Gör. Levent Pehlivan’dan depremle ilgili konular hakkında bilgi aldılar. Gazipaşa Ortaokulu Teknoloji Takımı öğrencileri yaptıkları ziyarette anlık deprem ölçümleri yaparak kendi sorularına cevap buldular. Takım daha sonrasında jeofizik, jeoloji, deprem, fay, ülkemizin deprem kuşakları, sismoloji, sismometre, sismolog, jeofon, depremin yerini ve büyüklüğünü belirleme konuları hakkında bilgi aldıktan sonra Jeofizik Mühendisliği Bölümü’nde kullanılan cihaz ve ekipmanlar hakkında fikir sahibi oldular. Bu cihazları kullanarak depreme dayanıklı bina tasarımında zemin etüdü yapılması konusunda yapılan çalışmaları öğrendiler.

Jeofizik Mühendisliği Bölümü tarafından Gümüşhane Üniversitesi, BAP projesi kapsamında tasarlanan sismograf cihazına ve bu cihaz ile kaydedilmiş depremlere yoğun ilgi gösterildi. Gümüşhane ilinin deprem riski hakkında bilgi sahibi olan Gazipaşa Ortaokulu Teknoloji Takımı, yapmayı planladıkları ‘Depremde Akıllı Ev’ projesi ve deprem sonrası drone teknolojisi ile ‘Açık Olan Yolları Bulma’ projesi hakkında fikir alışverişinde bulundular. Jeofizik Mühendisliği Bölümü laboratuvarı gezisinden sonra Enerji Sistemleri Bölümü’nün laboratuvarında teknik geziye devam eden takım, üniversitemiz Öğr. Gör. Levent Pehlivan’dan üniversitemizde tasarımı yapılan drone, hexacopter, uçak yapım aşamaları ve CNC tezgâhında üretimi hakkında bilgi aldılar. Ayrıca, Gazipaşa Ortaokulu Teknoloji Takımı, Gümüşhane Üniversitesi adına bu yıl düzenlenecek olan TEKNOFEST kapsamındaki füzenin tasarımı hakkında da bilgi sahibi oldular. Teknoloji Takımı, yapmayı düşündükleri projeler ile ilgili sorularına bölüm hocalarımızdan yanıtlar aldılar. Son olarak, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gümüşhane Üniversitesi arasında ortaklaşa proje ve etkinlikleri hakkında iş birliği olanakları konuşuldu.

Yapılan ziyaretten memnuniyet duyduğunu ifade eden Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Gazipaşa Ortaokulu Teknoloji Takımı deprem ile ilgili yaptıkları araştırma sonucunda ‘Depremde Akıllı Ev’ projesi ve deprem sonrası drone teknolojisi ile ‘Açık Olan Yolları Bulma’ projesi gibi iki önemli proje üretmişler. Kendilerini kutluyorum. Hepimizin bildiği üzere deprem kuşağında olan bir ülkeyiz ve yarın nerede deprem olacağını bilemiyoruz. Deprem anında ulaşım ve anlık bilgi bizler için emsal derecede önem arz etmektedir. Dolayısıyla bu konuda yapılması gerekenlerin olduğunu düşünüyoruz. Gerçekleştirilen bu proje, gelecekte birçok hayatı kurtarmanın yanı sıra depreme karşı daha da duyarlı olmamıza olanak sağlayacaktır. Çocuklarımıza araştırmalarında her türlü bilgi ve desteği sağlamak bizleri mutlu etti. Üniversite olarak bizleri ziyaret etmelerinden gayet memnun olduk. Gazipaşa Ortaokulu Teknoloji Takımı (TT29)’na katılacakları TEKNOFEST Teknoloji Yarışmasında başarılar diliyorum” açıklamasında bulundu.