Sempozyum Kapanış Oturumu Yapıldı

Sempozyum Kapanış Oturumu Yapıldı

Üniversitemiz ev sahipliğinde bu yıl birincisi düzenlenen ve “Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek” temalı “Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu” yapılan kapanış oturumlarıyla sona erdi.
Gerçekleştirilen kapanış oturumunda üniversitemiz Rektör Danışmanı ve Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mümin Hakkıoğlu, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Admir Mulaosmanovıc, Azerbaycan Milli İlimler Akademisi’nden Rashad Asgarov, Uluslararası Saray Bosna Üniversitesi’nden Aliye Fatma Mataracı, Başbakanlık Emekli Müşaviri Davut Nuriler ve Uluslararası Saray Bosna Üniversitesi’nden Nudzejma Obralic değerlendirme konuşmalarını yaptılar. Düzenlenen sempozyumda emeği geçenlere teşekkürlerini sunan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mümin Hakkıoğlu, ‘Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek’ temalı Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu’nu başarıyla sona erdirmenin gururunu yaşadıklarını belirterek, “Sempozyum programımızı hazırlarken öncelikle iki ülke arasındaki bağları güçlendirmek gibi birçok amacımız vardı. Bununla birlikte Aliya İzzetbegoviç’e vefa borcumuzu ödemek, onu genç kuşaklarla tanıştırmak, Bosna-Hersek’ten aramıza katılan akademisyen arkadaşlarımızın vasıtasıyla iki üniversite arasındaki işbirliğini başlatacak kapıları aralamak, farklı kültürden kişilerle temasımızı yaygınlaştırmak da amaçlarımız arasındaydı. Bu yolda daima yanımızda olan ve yardımlarını esirgemeyen üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek hocamıza ve emeği geçen herkese tekrardan teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
Üç gün süren sempozyumda üniversitemiz Kongre Merkezi “Limni”, “Tomara”, “Zigana” ve “Karaca” salonlarında yedi oturum altında, yirmi beş eşzamanlı oturumla gerçekleşen programa; Bosna-Hersek, Azerbaycan, Kırgızistan, Sırbistan, Çek Cumhuriyeti, Makedonya ve Sudan’dan otuzu yabancı, doksan altı bilim insanı, seksen beş bildiri ile katkı sundu.
Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek kapanış konuşmasında, “Biz burada sadece 1925 yılında doğmuş, 19 Ekim 2003 tarihinde hayatını kaybetmiş bir insandan, bir devlet adamından bahsetmedik. Burada bahsettiğimiz değer, bütün İslam Dünyası’nın gördüğü, bütün insanlığın gördüğü Aliya İzzetbegoviç’i biraz daha yakından tanımaya çalıştık. ‘Ey teslimiyet, senin adın İslam’dır’ sözünü söyleyecek kadar bütün İslam Âlemine ithaf eden bir cümlenin temsilcisini konuşuyoruz. Aynı zamanda sadece bir hukukçuyu, sadece bir felsefeciyi, sadece bir devlet yöneticisini konuşmadık. Bosna-Hersek’teki Müslümanlar için söylediği şu söz çok anlamlıdır: ‘Savaşta büyük zulüm gördünüz, zalimleri affedip affetmemekte serbestsiniz. Ama bir şeyi asla unutmayın, soykırımı asla unutmayın. Çünkü unutulan soykırım bir gün mutlaka geri döner.’ Balkanlar coğrafi özellikleriyle bu yapıyı halen korumaktadır. Bu bakımdan hem Bosnalı kardeşlerimizin hem de her birimizin 1992-1995 yılları arasında yaşayanların öncesini ve sonrasını unutmamamız gerekiyor. Biz Türkiye Cumhuriyeti olarak gönül coğrafyamız çok geniş olan bir ülkeyiz. Bütün Balkanları, Ortadoğu’yu ve Kafkasya’yı hatta bütün dünyayı kapsıyor. Çünkü biz, yaratılanı yaratandan ötürü seven bir kültürün mensuplarıyız. Bu nedenle de Bosna-Hersek ile bu seri uluslararası konferanslar dizisine başlamakla, buradaki birlikteliği görünce ne kadar isabetli bir karar verdiğimizi görmüş olduk. Bu etkinlikle atalarımıza karşı vefa borcumuzu da yerine getirmiş olduk. Çünkü Osmanlı’nın en önemli fetih anlayışı gönülleri fethetmekti. Atalarımız Balkanlarda Bosna-Hersek’te gönülleri fethetmişti. Biz de bu etkinlikte gönülleri buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bizim için Aliya, sınırları aşan bir devlet adamı, bir liderdi. Hem kendisini vefatının 15’inci yıldönümünde, hem savaş sırasında hayatını kaybeden Bosna’daki tüm şehitlerimizi, hem de İslam’ın bayraktarlığını savunmak için bu uğurda hayatını kaybetmiş bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyoruz. Bu etkinliğin düzenlenmesine katkı sunan bütün arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Böylesi bir etkinliğin başarıyla sonuçlanmasında bizlere güç veren destek veren Uluslararası Saraybosna Üniversitesi Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ve bütün akademisyenlerine buradan selamlarımı sunuyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Sempozyumun sona ermesiyle beraber, katılımcılara Sema Doğan Parkı’nda verilen yemeğin ardından Gümüşhane şehir turu ve tarihi turistik yerleri olan Süleymaniye Mahallesi, Karaca Mağarası ve Torul Cam Seyir Terasına kültür gezisi yaptırıldı.
  • Gösterim 2559
  • Toplam 8