Rektörümüzden İstanbul’un Fethi Mesajı

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, 29 Mayıs 1453’te gerçekleştirilen İstanbul’un fethinin 567’nci yıldönümü ile ilgili bir mesaj yayımladı. Rektörümüz mesajında şunları dile getirdi:

“29 Mayıs 1453 tarihinde bir çağ kapatıp, yeni bir çağ açan İstanbul’un fethinin 567’nci yıl dönümüne gelmiş bulunmaktayız. İstanbul’un fethi sadece bir yerin fethedilmesi veya kazanılmış bir savaş olmayıp, dünya tarihine ve medeniyetine yön vermiş bir hadisedir. Fetih ile sadece şehir değil, gönüller de fethedilmiştir. Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed (S.A.V), ‘İstanbul elbet fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur.’ hadisi ile İstanbul’un fethinin ne denli önemli olduğunu yüz yıllar öncesinde vurgulamıştır.

Nesiller boyunca anlatılacak bu destansı fetih, ecdadımızın bizlere bıraktığı yegâne miras, aziz milletimiz için daima gurur ve ilham kaynağı olacaktır. Şunu hiçbir zaman unutmamalıyız ki bizler, bir ve beraber oldukça güçlü oluyoruz. Böyle olduğu sürece aşamayacağımız hiçbir engel yoktur. 29 Mayıs 1453 tarihinde fetih olunan İstanbul da bunun en büyük göstergesidir.

Bugün geldiğimiz noktada sadece İslam coğrafyasında değil, tüm dünyada barış ve huzurun tesis edilmesi adına güçlü bir Türkiye’ye her zamankinden daha çok ihtiyaç var. Gümüşhane Üniversitesi olarak ülkemizin 2023, 2053 ve 2071 hedefleri doğrultusunda aklın ve bilimin ışığında muasır medeniyet seviyesini aşmayı hedefleyen, bilgi üreten ve ürettiği bilgileri toplumla paylaşan kurumlardan birisi olmaya devam edeceğiz. Ecdadımızın bizlere emanet ettiği bu mirasları daima koruyacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle Âlemlerin sultanı Hz. Muhammed (S.A.V)’in övgüsüne mazhar olarak bizlere dünya şehri İstanbul’u miras bırakan Fatih Sultan Mehmet Han’ı ve kumandasındaki karaman ecdadımızı rahmet ve minnetle anıyor, İstanbul’un Fethi’nin 567’nci yıldönümünü büyük bir coşkuyla ve hayranlıkla kutluyorum.”