Rektörümüz Turizm Haftası’nı Kutladı

Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası’na dair bir mesaj yayımladı. Rektörümüz mesajında şu sözlere yer verdi:
“Dünya nüfusundaki hızlı artış, beraberinde bazı baskıları da doğurmaktadır. Bu baskılar doğal kaynakların aşırı tüketimi, çevrenin aşırı tahribi gibi faktörlerdir. Özellikle 1980’lerden sonra turizm sektöründe deniz-güneş-kum üçlüsünün kıyılarda yaptığı aşırı baskı ve yoğunluk nedeniyle turizmin süreli olması, sektörün beklenen geliri elde edememesinden dolayı kitle turizmi yerine alternatif turizm konuşulmaya başlanmıştır. Bu anlamda doğa, eko, soft, yeşil, bilinçli turizm gibi turizm kavramları literatürde tartışılmaya başlanmıştır. En önemli ekonomik sektörler arasında artık turizm sektörü de yer alıyor. Bu alana dikkat çekilmesi adına 15-22 Nisan tarihleri arası Turizm Haftası olarak kutlanmaktadır.
Doğu Karadeniz Bölümü ile Doğu Anadolu’yu birbirine bağlayan İpek Yolu üzerinde kurulan Gümüşhane ilimiz; coğrafi özellikleri bakımından Kelkit Çayı ile Harşit Çayı havzalarının oluşturduğu iki farklı ana yöreye ayrılmaktadır. Dağlarla çevrili bu sert coğrafyanın ardında ilimiz Kış Turizmi, Kültür Turizmi, Yayla Turizmi ile Dağ ve Doğa yürüyüşü gibi turistik birçok alanı içerisinde barındırmaktadır. Gümüşhane Üniversitesi olarak ilimizin turizm alanında ilerlemesine ve gelişmesine önem vermekteyiz. Bu sebeple 20 Eylül 2018 tarihinde ‘II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi’ni düzenledik. Ulusal ve uluslararası alanda 12 oturumda 60 bildiri sunuldu. Bu bildirilerin çoğunluğu Gümüşhane ile ilgiliydi. Gümüşhane literatürüne turizm alanı ile ilgili önemli tebliğler sunulmuş oldu. 20 Nisan 2019 tarihinde de Üniversitemizin ev sahipliğinde 4. Eko-Turizm Kongresi’ni düzenliyoruz. Bundan sonraki süreçte de yapacak çok işimiz olduğunun bilincindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle birlikte ülke ekonomisine yaptığı katkının yanı sıra kültürlerin birbirini tanıyarak kaynaşmasında ve evrensel anlamda barışın sağlanmasında önemli bir araç olan turizm sektörünün gelişimine katkı sağlayan herkese teşekkür ediyor, başarılı bir turizm sezonu geçirilmesi temennisi ile Turizm Haftasını kutluyorum.”