Meme Kanserine “Pembe Maske” İle Dikkat Çektiler

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü tarafından Meme Kanserine dikkat çekmek amacıyla “Pembe Ekim” adlı bir farkındalık etkinliği düzenlendi.

Meme kanserinin kadınlarda en sık görülen kanser türü olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü tarafından Ekim ayı ‘Meme Kanseri Farkındalık Ayı’ olarak belirlenmiştir. Bu ayda meme kanserine ilişkin bilinçlendirme amacıyla tüm ülkede pembe temalı farklı etkinlikler yapılır. Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde de bu etkinliğe farkındalık kazandırmak amacıyla fakülte binası önünde düzenlenen etkinlikte de katılımcılara pembe maske ve kurdele verilerek Meme Kanseri hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

Onkoloji Hemşireliği Derneği Meme Kanseri Çalışma Grubu adına etkinlik hakkında bilgiler veren Dr. Aydanur Aydın şunları söyledi: “Meme kanseri, meme dokusunu oluşturan hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması sonucu ortaya çıkan bir kanser türüdür. 1960’lı yıllarda her 14 kadından biri meme kanseri riski altındayken, bugün yedi kadından biri risk altındadır. Günümüzde kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir. Meme kanserinin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte oluşumunda bazı etmenlerin rol oynadığı ileri sürülüyor. Elli beş yaş ve üzerinde, meme kanseri olmuş birinci derece akrabalarda meme kanseri öyküsü (anne, teyze, baba, erkek kardeş, kendi kızı gibi), meme kanserini oluşturan genlerde değişim ya da daha önce kendisinde meme kanseri olan bireylerde diğerlerine göre risk artmaktadır. Kadınlar bazen ne yapacakları konusunda şaşırmakta ve meme kanserinden korktukları için normal meme dokusuna dokunamamakta. Toplumumuzda memesine dokunup kitle bulmaktan korkan, kitle bulunca meme kanseri endişesiyle doktora gitmekten ya da mamografi çektirmekten korkan kadınlar mevcut. Korkmak çok insani bir duygudur, ancak korkunuz muayene olmanızı ya da mamografi çektirmenizi engelliyorsa bu korku ile savaşmanız gerekir. Meme kanseri teşhisi erken konulduğunda tedavi şansı ve yaşam süresi artmakta, kansere bağlı ölümler ise azalmaktadır. Bu nedenle erken tanı ve kitle taraması oldukça önemlidir. Düzenlediğimiz etkinlikle beraber katılımcılara meme kanseri nedenleri, belirtileri, tarama, korunma konularında bilgiler verdik. Ülkemizde halen devam eden Koronavirüs salgını dolayısıyla da etkinlikte katılımcılara pembe maske ve kurdele dağıtarak farkındalığa dikkat çekmek istedik. Düzenlediğimiz etkinliğe katılan herkese çok teşekkür ediyorum.”

Düzenlenen etkinliğin amacına yönelik değerlendirmelerde bulunan Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise şu ifadelerde bulundu: “Bilindiği üzere adı geçen kanser ülkemizde de sıkça rastladığımız bir kanser türüdür. Sadece meme kanseri değil, diğer birçok hastalıkta erken tanı ve doğru şekilde bilgilendirilme çok önemlidir. Çünkü ne kadar erken tanı sağlanırsa, hastalık o kadar yayılmadan tedavi edilebiliyor. Bunun için özellikle kadınların belli bir yaşın üzerine geldikleri zaman düzenli bir şekilde doktor kontrolünde olmaları gerekir. Bu kapsamda meme kanserine karşı vatandaşlarımızı bilinçlendirmek için düzenledikleri ‘Pembe Ekim’ adlı farkındalık çalışmasından dolayı Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Ferhat Özbek başta olmak üzere Hemşirelik bölümü hocalarımızı kutluyorum. Etkinlikte bulunan katılımcılara ve bu etkinliğe katkıda bulunan Onkoloji Hemşireliği Derneği Meme Bakım Hemşireliği grubuna da çok teşekkür ediyorum. Herkese sağlıklı ve mutlu bir ömür diliyorum.”

Koronavirüs salgını dolayısıyla ‘Pembe Maske’ temasıyla sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde düzenlenen etkinlik, yapılan bilgilendirmeler sonrasında sona erdi.