İletişim Fakültesi “Derik’te Kalanlar” ile Boston Türk Festivali’nde

Yönetmenliğini Radyo, Televizyon ve Sinema (RTS) bölümünden mezun olan öğrencimiz Onur Can Atlı’nın yaptığı “Derik’te Kalanlar” isimli belgesel film, ABD 25. Boston Türk Festivali’nde finale kalma başarısı gösterdi.
ABD’nin Massachusetts eyaletine bağlı Boston şehrinde, bu yıl 25’incisi düzenlenen Türk Kültür ve Sanat Festivali, Türk bayrağının Boston Belediye Meydanı’na çekilmesiyle başladı. 1996’dan bu yana her yıl düzenlenen festival, yeni tip Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle bu yıl dijital platforma taşındı. Festivalde 40’a yakın belgesel ve kısa film gösterilecek. 29 Ekim’de başlayıp, 15 Aralık’ta sona erecek olan 25. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali’nde “Anadolu’nun Renkleri” temalı programlar yer alacak. Festival çerçevesinde 40’a yakın belgesel ve kısa filmden oluşan bir yarışma dijital platform üzerinden seyirciyle buluşacak. Ayasofyai Kebir ve Kariye camilerinin tanıtımı, yöresel Anadolu mutfağı üzerine sunumlar, dans atölyeleri, fotoğraf ve resim sergileri de festival kapsamında düzenlenecek. Festival programında ayrıca Boston Türk Festivali Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Yarışması finalistlerinin de yer aldığı gösterimler 12 Kasım-15 Aralık 2020 tarihinde izleyicilerin beğenisine sunulacak. Gösterimleri yapılacak olan filmler arasında İletişim Fakültesi uygulama birimi Gümüşhane Film Atölyesi (GÜFA) bünyesinde çekilen “Derik’te Kalanlar” belgesel filmi de yer alıyor.
Yönetmenliğini üniversitemiz RTS bölümünden mezun olan öğrencimiz Onur Can Atlı’nın yaptığı, görüntü yönetmenliğini Muhammet Ali Bekar - Bilal İlhan, danışmanlığını ise GÜFA Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Burak Türten ile Hasan Erdoğmuş’un üstlendiği film ekibinde Nesrin Öcal, Buse Ceren Oğuk, Ekrem Erol, Yusuf Kaya ve Sefa Ali Arslan isimli öğrencilerimiz de yer alıyor. Filmde, Mardin’in Derik ilçesinde yaşayan son 3 Ermeni; Zekeriya Sabuncu, Yurşalin ve Naif Demirci çiftinin hayat öyküsü ve Ermeniler ile bölge halkının din, dil ve ırk ayrımı olmaksızın dostluk, barış ve sevgi içindeki yaşamları anlatılıyor.
Söz konusu gelişmeye ilişkin olarak mutluluğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, ödül ile ilgili duygu ve düşüncelerini şu sözlerle paylaştı:
“İletişim Fakültemizin büyük bir başarıya daha imza atmasından dolayı sevinç ve gurur içerisindeyiz. Fakültemiz bünyesinde faaliyet gösteren GÜFA’da bulunan öğrenci ve hocalarımızın emekleri ve gayretleri neticesinde çekilen ‘Derik’te Kalanlar’ isimli belgesel film, uluslararası arenada da boy göstermeye başladı. Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletine bağlı Boston şehrinde Türk Kültür ve Sanat Festivali, 1996 yılından beridir düzenleniyor. Festival, bir aydan fazla süren ve Amerika’daki türünün en büyüklerinden biri olan eşsiz bir programa sahiptir. Bu festivalde öğrencilerimizin ekip olarak çalıştıkları ve ortaya çıkarttıkları bir eser olan ‘Derik’te Kalanlar’ isimli belgesel film, finale kalma şansını yakaladı. Öğrencilerimiz bu açıdan büyük bir projeye imza attılar. Birçok projeyi gerçekleştiren İletişim Fakültemizin akademisyen ve öğrencileri katıldıkları bütün ulusal ve uluslararası yarışmalarda derece ve saygın otoriteler tarafından övgüye layık görüldü. Adı geçen gelişmeler Gümüşhane Üniversitesi adına gurur vericidir. Öğrencilerimizi ve hocalarımızı bu değerli çalışmalarından dolayı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Desteklerini sürekli yanımızda hissettiğimiz ve yaptığımız her projenin başarısında övgülerini bizlerden eksik etmeyen Gümüşhane halkımıza da hassaten teşekkürlerimi sunuyorum. Onlardan aldığımız güçle çalışmalarımıza daha sıkı bir şekilde devam ediyoruz.”