“II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi” Başladı

“II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi” Başladı

Sürdürülebilir turizm kapsamında ülkemizdeki ve dünyadaki paydaşların görüşlerini farklı disiplinlerden araştırmacıların çalışmalarıyla bilim dünyasına sunmayı amaçlayan “II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi” başladı.
Üniversitemiz Kongre Merkezi’nde yapılan törenin açılış konuşmasını Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi dekan vekili Prof. Dr. Kemal Çelik yaptı. Çelik konuşmasında " Kongrenin amacı, sürdürülebilir turizm kapsamında ülkemizdeki ve dünyadaki paydaşların görüşlerini farklı disiplinlerden araştırmacıların çalışmalarıyla bilim dünyasına sunmaktır. Bununla birlikte akademisyenler, sektör temsilcileri, kamu kurumu temsilcileri ve diğer turizm paydaşlarının katılımı ile güncel turizm konuları sürdürülebilir turizm yaklaşımıyla ele alınacaktır. Bu kapsamda, paydaşların görüşleri doğrultusunda turizmin sürdürülebilirliğine zarar verecek uygulamaların tartışılması, çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir turizm ile ilgili farkındalığın arttırılması amaçlanmaktadır. Kongrede toplamda 61 adet bildiri yer alacak olup, ilgili bildirilerin sunumları Gümüşhane Üniversitesi Kongre Merkezi’nde 12 ayrı oturumda gerçekleştirilecektir. Ayrıca Gümüşhane Üniversitesi, Turizm Fakültesi tarafından 21 Eylül 2018 tarihinde II. Uluslararası Sürdürülebilir Turizm Kongresi ile eş zamanlı olarak ‘Gümüşhane'de Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı’ düzenlenecektir. Gümüşhane’de Sürdürülebilir Turizm Çalıştayı'nın amacı; alanında uzman katılımcıların görüşleri doğrultusunda Gümüşhane ilinde sürdürülebilir turizmin geliştirilmesi ve mevcut sorunlara çözüm önerileri sunulmasıdır. Bununla birlikte, elde edilecek çalıştay sonuçlarına göre Gümüşhane’de turizm konusunda ilgili karar vericilerin sürdürülebilir turizm çerçevesinde planlama ve politikalar belirlemelerinde rehberlik edici öneriler sunulması amaçlanmaktadır” diyerek, kongre ve çalıştay hakkında bilgiler verdi.
Prof. Dr. Kemal Çelik’in konuşmasının ardında Gümüşhane Valisi Okay Memiş yaptığı konuşmasında, “Bizim en büyük zenginliğimiz yaklaşık 20 bin üniversite öğrencisidir. Bu öğrenciler şehre büyük bir dinamizm katıyor. Şehrimizi turizm, madencilik ve tarım ve hayvancılık sektörlerinde kalkındırmaya çalışıyoruz” açıklamasında bulundu. Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen ise “Yaklaşık 4,5 yıldır Gümüşhane ve ilçe belediye başkanlarının hepsi turizm alanında başarılı çalışmalar yapıyorlar. Şuanda Gümüşhane, turizmde söz edebilecek konuma geldi. Biz bu çalıştaylarda alınacak kararların her zaman destekçisi olacağız. Çıkan sonuçlarla ilgili olarak neler yapılması gerekir noktasında çalıştayın takipçisi olacağız. Buradaki katılımcıların bilgi, deneyim ve tecrübeleriyle Gümüşhanemize güzel şeyler kazandıracağız. Gümüşhane’de turizm noktasında işin başındayız; ama ayaklarımızı yere sağlam basıyoruz” dedi.
Üniversitelerin asli misyonunun sadece bulundukları bağlı birimler vasıtasıyla öğrencilerini o alanlarla ilgili eğitim öğretim faaliyetleriyle donatmak değil, aynı zamanda araştırma faaliyetleri ve bilimsel etkinlikler vasıtasıyla hem bulundukları yörelere hem de ülkeye katkı sunmak olduğunu dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, “Güney Afrika’dan İsveç’e kadar farklı ülkelerden hem davetli konuşmacı hem yaklaşık 10 civarında bildiri sahibi konuşmacılarımız var. 70 farklı paydaşla ülkemizin dünyanın ve Doğu Karadeniz’in, Gümüşhane’nin sürdürülebilir turizmine yönelik katkılarını bizlerle paylaşacaklar. Geçtiğimiz yüzyılın son çeyreğinde bütün dünyada küreselleşme ve yenidünya düzeni gibi kavramlar konuşuluyordu. Artık sürdürülebilir kalkınma gibi kavramlar tartışılmaya başlandı. Dünya nüfusundaki hızlı artışın doğurduğu baskılar, doğal kaynakların aşırı tüketimi, çevrenin aşırı tahribi gibi faktörler insanoğlunun gerçekten de mevcut kaynakların sınırsız olmadığına dair bir yaklaşım ortaya koymasına sebep oldu. Turizm sektöründe deniz-güneş-kum üçlüsünün kıyılarda yaptığı aşırı baskı ve yoğunluk gerek süreli olması sebebiyle sektörün beklenen geliri elde edememesi nedeniyle kitle turizmi yerine alternatif turizm konuşulmaya başlandı. Doğa, eko, soft, yeşil, bilinçli turizm gibi turizm kavramları literatürde tartışılmaya başlandı. En önemli ekonomik sektörler arasında artık turizm sektörü de yer alıyor. Dünyada turist sayısı 1,3 milyara yaklaştık. Turizmden elde edilen gelir 1 trilyon dolardan fazla. Bu büyük pastadan ülkemiz son yıllarda ciddi pay alarak cari açığını kapatmaya çalışıyor. Bu yıl hedef 40, 2023 yılında 60 milyon turist hedefimiz var. Doğu Karadeniz kıyı kuşağındaki illerimiz fazlasıyla turizmle ilgili gelirlerle uzunca dönemdir uğraşırken Gümüşhane, henüz turizm güzergâhlarına ciddi anlamda giremedi. Toplam turist sayısı 300 binleri yeni bulmuş ilimiz. Henüz işin başındayız. Kongre ve çalıştayın amacı; Gümüşhane’yi tur güzergâhlarına sokarak, daha fazla turist ağırlamak, aynı zamanda buradan mutlu ayrılmalarını sağlayacak altyapı çalışmalarını tamamlamak. Diğer taraftan da Trabzon, Rize’nin yaşadığı tahribatla ilgili tecrübelerinden faydalanmak olacaktır” dedi.
Açılış programının ardından kongrede ilk sunumu Boğaziçi Üniversitesinden Prof. Dr. Maria Dolores Alvarez ve Kış Turizmi konusunda önemli çalışmaları bulunan Umea Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Osman Cenk Demiroğlu gerçekleştirdi.
Kongrede ayrıca sponsor olan ve desteklerini esirgemeyen Gümüşhane Valiliği, Gümüşhane Belediyesi, Milli Parklar Gümüşhane Şube Müdürlüğü, Şiran Belediyesi, Gümüştaş Madencilik, Deniz- Aras İnşaat, Torul Belediyesi, Özkürtün Belediyesi, Sultan Sofrası Şiran, Livasan Organize Reklam kurumlarına plaketler takdim edildi.
Kongrede yapılan açılış konuşmaları ve plaket takdimlerinin akabinde öğleden sonraki sunumlar Gümüşhane’nin turizm değerleri olan “Limni” ve “Tomara” adı verilen salonlarda gerçekleştirildi. Paydaşların görüşleri doğrultusunda turizmin sürdürülebilirliğine zarar verecek uygulamaların tartışıldığı kongrede çözüm önerilerinin geliştirilmesi ve sürdürülebilir turizm ile ilgili farkındalığın arttırılması amaçlandı.
Yapılan sunumların ardından bildiri sunan katılımcılara sertifikalar verildi. Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek de Gümüşhane’nin Torul İlçesi Arılı Köyünde bulunan Arılı Mağarası hakkındaki çalışması ile kongreye katkıda bulunarak, sunumunu gerçekleştirdi. Kongrede sunulan bildirilerin ardından Turizm Fakültesi tarafından katılımcılara Sema Doğan Parkı’nda akşam yemeği verilerek programın ilk günü sona erdi.
  • Gösterim 1797
  • Toplam 15